Okrugli sto  Ne odlaži vreme je za rad“ održan je danas sa ciljem podizanja svesti u javnosti o tome da su hronični artritisi (HAR) autoimune, sistemske bolesti, koje pogađaju pre svega mlade ljude – radno aktivne, a koje se, ako se rano otkriju (prva tri meseca) mogu uspešno lečiti i sačuvati radnu sposobnost i kvalitet života obolelih. U Srbiji od ovih hroničnih artritisa boluje oko 60000 hiljada ljudi, od toga 35000 od reumatoidnog artritisa (RA), ostalo su ankilozirajući spondilitis (AS), psorijazni artritis (SpA) i 2000 dece obolele od juvenilnog idiopatskog artritisa (JIA). Ovu kampanju realizovalo je Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) uz podršku Udruženja reumatologa Srbije (UreS).

Prema Briselskoj deklaraciji Evropske lige za borbu protiv reumatizma (EULAR) opterećenje i troškovi reumatskih i mišićno-skeletnih bolesti (RMD) i za pojedinca i za porodicu i za društvo su najveći. Zbog toga ovom kampanjom Udruženje pacijenata i reumatolozi pozivaju sve relevantne institucije i pojedince da omoguće radno sposobnim obolelim od RMD da rade. Obolelima od RMD, kod kojih je bolest dovela do invalidnosti, potrebno je stvoriti uslove za rad.

Asist.dr sci med. Predrag Ostojić, pomoćnik direktora Instituta za reumatologiju Beograd je rekaoda rano otkrivanje hroničnih artritisa od presudnog značaja za rano lečenje. Ranim lečenjem se može zaustaviti zapaljenje zglobova pre nego što se zglobovi oštete. Time se čuva sposobnost za rad i kvalitet života obolelih. Tako će se brzim i jeftinijim lečenjem postići najveći mogući uspeh.

Prof.dr Jelena Vojinović iz KC NIš, predsednica UReS-a: istakla je da se u Srbiji u oblasti lečenja hroničnih zapaljenskih artritisa, o trošku RFZO, već duže od 10 godina primenjuju svi inovativni lekovi (ukupno 10 vrsta lekova). Ovom vrstom terapije leče se oboleli od RA, AS, PsA i JIA kod kojih lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno. U ovom trenutku ovu vrstu terapije za indikaciju hronični zapaljenski artritis dobija skoro 2000 obolelih, od čega su 200 deca i mladi, a broj osoba koje se leče stalno postepeno raste. Ipak radi se o vrlo skupim lekovima što je glavno ograničenje za veću dostupnost ove vrste terapije, nagalasiila je dr Vojnović.

O proceni radne sposobnosti kod osoba obolelih od reumatskih artrtisa prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada Srbije „ Dr Dragoslav Karajović “(IMRS) kaže:

-U IMRS se radi procena radne sposobnosti obolelih od RA i drugih hroničnih artritisa (HAR). Pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje od 2008 godine se obavlja procena radne sposobnosti invalidnih lica izmedju ostalih i obolelih od HAR, sa predlozima poslova koje bi oni mogli

obavljati. Cilj je da se oboleli bez i sa invaliditetom uključe u radne aktivnosti koliko god je to moguće.

Nada Soković iz Nacionalne službe za zapošljavanje tvrdi da se sprovodi postupak procene radne sposobnosti. Ocenu radnih sposobnosti obavlja Komisija organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, donošenjem nalaza, mišljenja i ocene. Nacionalna služba za zapošljavanje donosi Rešenje o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja na osnovu nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja.

Udruženje  obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) tokom proteklih godinu dana realizovalo je projekat  „Ne odlaži uoči rano“ zajedno sa Udruženjem reumatologa Srbije (UReS), Udruženjem medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFTR) i Sekcijom opšte medicine SLD-a.

Prim.dr Mirjana  Lapčević, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije istakla je da je cilj globalne EULAR-ove kampanje bio skraćenje vremena za dijagnozu HAR. Ona je istakla da je u Srbiji prosečno vreme za postavljanje dijagnoze RA 13.meseci, a poželjno je da bude tri meseca. Rano postavljanje dijagnoze omogućava i više terapijskih mogućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.