U Srbiji 3.497 novozaraženih, 19 osoba preminulo, gotovo 1.500 pacijenata hospitalizovano: Novi korona presek

0

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Republici Srbiji je od poslednjeg preseka testirano 15.127 osoba, a pozitivno na koronavirus je bilo njih 3.497.

Potvrđeno je i da je od poslednjeg preseka preminulo 19 ljudi.

Hospitalizovano je oko 1.500 pacijenata, dok se na respiratoru nalaze 93 osobe.

Najbolje oružje u borbi protiv koronavirusa je vakcinacija. Profesor imunologije Dušan Popadić rekao je da nemamo dovoljno vakcinisanih i imunih osoba u populaciji, a mere ne poštujemo, ne nosimo maske.

Studija je pokazala da oni koji su preležali imaju bolju zaštitu od onih koji su primili dve doze.

“Sticanje imuniteta kroz prirodnu infekciju veoma mnogo košta, košta u ljudskim životima”, kaže Popadić.

Prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta rekla je da nijednu studiju za kombinaciju vakcina kada je reč o trećoj dozi nije videla. Apeluje da se građani najpre vakcinišu sa prve dve doze vakcina.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će se na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Кriznog štaba, drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivati od 6. septembra i u srednjim školama na teritoriji Grada Кragujevca i Opštine Veliko Gradište.

U režimu drugog modela nastave ostaju i srednje škole u 15 jedinica za koje je odluka doneta prošle nedelje.

Treći model nastave primenjuje se u srednjim školama u Opštini Tutin i u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Кosovo i Metohija.