U “Simpsonovima” belci više neće sinhronizovati likove druge boje kože

0
Screenshoot

Animirana televizijska serija “Simpsonovi” neće više koristiti bele glumce za sinhronizovanje likova druge boje kože, saopštili su producenti, prenosi N1.

“Idemo dalje. Simpsonovi više neće imati bele glumce za nebelačke likove”, stoji u kratkom saopštenju, u kojem se ne navode pojedinosti o razlozima te odluke.

Odluci su prethodili višegodišnji pritisci javnosti zbog lika Apua iz indijske prodavnice, kojem glas daje Henk Azaria.

Azaria je ranije ove godine izjavio da više neće sinhronizovati taj lik, koji se našao na meti kritika zbog negativnog načina prikazivanja Amerikanaca indijskoga porekla.

Azaria je u “Simpsonovima” takođe dao glas liku crnog policajca Lua, kao meksičko-američkog Bamblbi Mena. Heri Širer stoji iza lika Dr Hiberta, koji je takođe crnac.

U saopštenju se ne navodi hoće li Apu i ostali likovi ostati u seriji.

Pogrešnim procenama sklon Homer Simpson, domaćica Mardž, mutikaša Bart, genijalka Lisa i beba Megi prate promene u američkoj kulturi i društvu već više od 30 godina u najdugotrajnijoj američkoj animiranoj televizijskoj seriji. Serijal o “Simpsonovima” emitovan je u više od 100 zemalja sveta.

Odluka producenata serije televizijske kuće Foks deo je “čišćenja američke pop kulture od rasizma, nakon masovnih protesta zbog policijskih ubistava crnih Amerikanaca”.

Ranije su i drugi beli glumci, među kojima i Majk Henri iz animiranog serijala “Family Guy” i Kristen Bel iz serije “Central Park”, najavili kako neće više davati glasove obojenim likovima.

“Bila je čast 20 godina igrati Klivlenda u ‘Family Guy’. Obožavam taj lik, ali smatram da bi obojene likove trebalo da igraju obojeni glumci. Stoga se povlačim iz te uloge”, napisao je Henri na Tviteru.