U senci “nesporazuma” oko Temeljnog ugovora izabran Amfilohijev naslednik: “Dobili smo mitropolita za kog smo se molili”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Srpska pravoslavna crkva je danas, u okviru redovnog majskog zasedanja, odabrala naslednike preminulih članova i time popunila upražnjena mesta u svojoj hijerarhiji.

Izabrani su članovi Svetog Sinoda, a najvažniji, makar iz ugla javnosti, s obzirom na nedavna politička dešavanja, je izbog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Na tom mestu je u preminulog mitropolita Amfilohija nasledio Joanikije, dok je na njegovo mesto na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke došao vladika Metodije.

Krivokapić: “Dobili smo Mitropolita za kog smo se molili”

Odlukom Sinoda SPC novi mitropolit crnogorsko-primorski je Joanikije.

Tim povodom na Tviteru se javnosti obratio Zdravko Krivokapić.

“Srećan sam jer je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila Mitropolita za kog smo se molili. Vjerujem da će Mitropolit Joanikije biti dostojan nasljednik Mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine.

Dostojan! Na mnogaja ljeta!”

Ovaj izbor je bio veoma važan iz ugla nedavnih događaja u vezi sa (ne)potpisivanjem Temeljnog ugovora između SPC i vlade Crne Gore.

drugu ne ugrozi – da država ostane sekularna, a u ovom slučaju Srpska pravoslavna crkva nediskriminisana.

Sadržaj ugovora nepoznat je javnosti i to je automatski izazvalo salvu kritika.

Ipak, može se pretpostaviti šta je predmet kojim se ugovor bavi. To je korak ka ispunjenju cilja koji je postavljen još tokom litija u kojima je šetalo pola Crne Gore prošle godine – da se spreči eventualno ponavljanje situacije sa predlogom DPS-a o Zakonu o veroispovesti i najave “otimanja teoritorije Srpske pravoslavne crkve”, uz pravna pitanja u vezi sa sveštenstvom i druge, protokolarne stvari.