U Šapcu uvedena vanredna situacija: Predložene mere poput onih u Beogradu

0
Foto: Medija centar Beograd

Zbog “dramatičnog” povećanja broja zaraženih koronavirusom u Šapcu gradonačelnik Nebojša Zelenović proglasio je vanrednu situaciju, na predlog Štab za vanredne situacije tog grada koji je danas ocenio da je takva mera neophodna.

Кako je rekao, predložiće Štabu za vanredne situacije da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od u vremenu od 23 do 06, nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje distance od metar i po.

Takođe, Zelenović će Štabu predožiti da se za nepoštovanje mera obaveznog nošenja maski propiše kazna od 5.000 dinara, kao i da se zabrani okupljanje na javnim mestima u zatvorenim prostorima više od 100 ljudi, a na otvorenim više od 500.

Prilikom bilo kakvog okupljanja biće neophodno nošenje maski i poštovanje fizičke distance od metar i po.

U saopštenju Štaba ranije danas navedeno je da je Nebojša Zelenović potvrdio je da je “zdravstvena slika” Šapca “dramatična” i da se 1.000 ljudi javilo sa istim tegobama, a da testova ima samo za stotinak njih, te Štab zaseda kako bi našao rešenje za zaustavljanje zaraze.

“Da bi se to desilo potrebno je uvesti vanredne mere, a za to je neophodno uvesti vanrednu situaciju. U skladu sa tim Štab za vanredne situacije je doneo odluku da predloži meni da ja uvedem vanrednu situaciju na teritoriji Grada Šapca”, rekao je on.

Današnjoj sednici Štaba nisu prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje iako je ta zdravstvena ustanova poslala dopis Štabu za vanredne situacije krajem juna da treba zabraniti okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, navodi se.

Zelenović smatra da je nedolazak predstavnika Zavoda “neobjašnjiv i neprihvatljiv”.

“Nije Zavod za javno zdravlje ničija privatna prćija niti je Štab za vanredne situacije dobrovoljno pevačko društvo. Ovde se donose ozbiljne odluke. Ovo je naš grad, naš Zavod i govorimo o bezbednosti građana”, naglasio je on.

Najavio je da će o nepostupanju Štaba obavestiti nadležno Ministarstvo i republički Krizni štab.

Kako se u saopštenju dodaje, juče je u kovid ambulanti pregledan 161 pacijent sa simptomima koji ukazuju na virus, a testirano je 70 osoba.

Ambulanta danas na raspolaganju ima 80 testova, rekla je direktorka Doma zdravlja Jasmina Stanković.

U poslednja četiri dana pregledano je 545 pacijenata, a dodaje se da broj pacijenata koji se javljaju u ambulantu raste iz dana u dan.

(Beta)