“U razvoju oksfordske vakcine su učestvovali i mladi naučnici iz Srbije…”

0

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud rekla je danas pvodom dolaska vakcina kompanije AstraZeneca u Srbiju da je ponosna što je ova vakcina azvijena na oksfodskom univerzitetu i da su u njenom razvoju učestvovali i mladi naučnici iz Srbije.

“Ova vakcina je razvijena na Univerzitetu Oksford. U timu su bili i mladi naučnici iz Srbije. Ponosna sam što je britanska vlada podržala razvoj i te saradnje. Vakcinisati svet znači globalni trud. Radujem se što će Oksfordska vakcina biti uskoro dostupna širom sveta. Vakcina nam daje nadu u borbi protiv koronavirusa”, istakla je Meklaudova.

Vakcina je dopremljena i u saradnji sa vlastima Indije.

Otpravnik poslova ambasade Indije u Beogradu Vidžaj Kumar izjavio je da Indija i Srbija neguju prijateljske odnose, a snabdevanje vakcina prijateljskom srpskom narodu će otvoriti još jedno poglavlje u našim bliskim odnosima.

“Srbija je prva zemlja u regionu koja je nabavila ove vakcine iz Indije. Premijer Narednra Modi je istakao da će Indija svoje proizvodne kapacitete staviti na raspolaganje drugim zemljama. Današnja isporuka potvrđuje to opredeljenje vlade Indije, uprkos činjenici da u Indiji postoji potreba za velikom količinima vakcine. Ovu vakcinu je razvila kompanija ‘Astra-Zeneka‘, a proizveo Indijski institut za serume koji je najveći proizvođač vakcina”, kazao je Kumar.

Prema njegovim rečima, isporuka vakcina je finalizovana nakon razgovora između vlada dve zemlje.

Srbija, napominje, ide veoma dobro što se tiče programa vakcinacije i veoma je uspešno podnela ekonomski udar pandemije.

“Želimo prijateljskom narodu Srbije prosperitet i dobro zdravlje”, kazao je Kumar.