U Puli 42 gimnazijalca u kućnom karantinu posle boravka u Veneciji: Nema škole, niti izlazaka iz kuće naredne dve nedelje

0
Foto: Profimedia

Pulski gimnazijalci koji su u subotu boravili u Veneciji na tradicionalnom karnevalu vratili su se kućama, ali su ipak stavljeni u kućni karantin, prenosi zagrebački N1.

Prema novim uputstvima iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusu, pa deca i profesori koji su bili na izletu treba da ostanu dve nedelje u kućnoj izolaciji i da ne idu u školu.

Kućna izolacija znači da se ne izlazi iz kuće, ne samo da se ne ide u u školu, kaže dr. Jasna Valić, voditeljka Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a prenosi Regionalni Express.

Direktor gimnazije prof. Filip Zorićić za Regional Express je potvrdio da je reč o ukupno 42 dece i četiri profesora koji su bili na izletu i koji prema uputstvima Zavoda moraju da ostanu kod kuće.

Oni su pre povratka u Hrvatsku duže zadržani na graničnim prelazima Pasjak i Rupa, gde su pregledani, i kada je utvrđeno da niko nema baš nikakve simptome, pušteni su da nastave put prema Dalmaciji.

Profesori i učenici su upozoreni da se s pojavom bilo kakvih simptoma odmah jave epidemiologu.

Hrvatsko ministarstvo zdravlja izdalo je preporuke školama da se ne ide na ekskurzije i izlete u Italiju.

Nekoliko grupa učenika se juče vratilo s izleta u Italiju, pa su oni juče bili pregledani na graničnim prelazima. Na graničnom prelazu Pasjak pregledan je i propušten autobus sa srednjoškolcima iz Omiša koji su se vratili s izleta u Italiji, i svi su zdravi, a pregledan je i propušten i drugi autobus na GP Rupa, u kojemu su bili splitski gimnazijalci.