Komemoracija u Potočarima: Đukanović, Abazović, Čeda Jovanović, Čanak…

0
Beta/AP Photo/Darko Bandic

Na današnju komemoraciju povodom 26. godišnjice zločina nad srebreničkim Bošnjacima došli su zvaničnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pojedini političari iz Srbije i ambasadori brojnih zemalja, javljaju mediji.

U Potočarima su bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić, ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, ministar bezbednosti Selmo Cikotić…

Iz Srbije su u Potočare stigli predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, javljaju agencije.

U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari došla je delegacija Skupštine Crne Gore, koja je kao poklon ponela tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, nedavno usvojene u tom telu, navode sarajevski mediji.

U crnogorskoj delegaciji su predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i 60 članova Foruma mladih Bošnjačke stranke. Poslanici Bošnjačke stranke su bili inicijatori Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je 17. juna usvojila Skupština Crne Gore.

Sa delegacijom Crne Gore stigao je i Boris Bojović, nikšićki vladika kanonski nepriznate Crnogorske prvoslavne crkve.

Poštu srebreničkim žrtvama u Potočarima će danas odati i predsednik Crne Gore Milo Djukanović, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović.

Komemoraciji će prisustvovati i ambasadori brojnih država u BiH.

***

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u poruci istakao da EU deli tugu, ali i nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson rekao je da se ono što se dogodilo u Srebrenici pre 26 godina ne sme zaboraviti.

“Oni koji su počinili te zločine, nose individualnu odgovornost. Zločini koje su oni počinili ne donose kolektivnu odgovornost”, naglasio je Nelson u svojoj poruci povodom 26. godina od genocida u Srebrenici.

On je dodao da SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci svima u BiH koji su voljni da rade u duhu pomirenja.

“Žrtve genocida u Srebrenici, porodice i njihova deca zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost gde će svi imati priliku za uspeh. Usmeravanjem pažnje na pomirenje i prosperitetnu budućnost možemo obezbediti da se tragični dogadjaji iz prošlosti ne ponove”, rekao je Nelson u svojoj video poruci.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u Potočarima da Srbija nema snage da prizna da se u Srebrenici desio genocid.

“Aleksandar Vučić bi dao sve na svetu da može vratiti vreme unazad i taj 11. juli 1995. godine ili onu rečnicu koju je pre toga izgovorio stotinu muslimana za jednog Srbina, ali se vreme ne može vratiti”, kazao je Jovanović, koji je i savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića.

Jovanović je ocenio da se Srbija ne snalazi u BiH i da nema snage da iskorači iz “zla i krvavog živog blata koje je sama zamesila”.

Naveo je da je Srbija nemoćna i da je ne mogu optužiti više nego su to učinili sudovi u Hagu.

“Dok te rečenice ne izgovore i ne priznaju naš narod neće naći mir, a Srebrenica će biti mesto okupljanja ne samo iz pijeteta prema žrtvama već i mesto okupljanja kao izraz demonstracije i spremnosti da se preživelo i da se neće popustiti”, istakao je Jovanović.

Zamenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić rekao je da su Srebreničani i dalje, posle svakog 11. jula, sami, i bore se s brojnim izazovima, medju kojima je i negiranje genocida.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je u Potočarima da je došao da oda poštu žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Ocenio je da je odluka Saveta ministara BiH da 11. juli ne bude Dan žalosti u celoj BiH “šamar porodicama koje danas sahranjuju svoje voljene”.

U Potočarima je i crnogorski predsednik Milo Djukanović, kome su članice udruženja “Majke Srebrenice” okačile “Cvet Srebrenice”.

Komemoraciji prisustvuje i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović, kao i delegacija crnogorskog parlamenta.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović se obratio video porukom, navodeći da je odgovornost političara da ne dozvole ponavljanje 11. jula.

“Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, otvoren i iskren odnos omogućiće otvaranje novih stranica saradnje koji će biti temeljeni na evropskim vrijednostima, a mladi ljudi više neće biti u strahu od ponavljanja strašne prošlosti”, rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, odgovornost da se genocid ne ponovi je na regionalnim političarima.

***

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, pred Haškim tribunalom i drugim sudovima osušeno je 47 osoba.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Nakon toga, Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Rezoluciju kojom se osudjuje genocid o Srebrenici nedavno su usvojili parlamenti Crne Gore i Kosova. Hrvatski sabor je to učinio 2009. godine, a parlament Severne Makedonije 2010. godine.

***

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se 1995. godine  “desio užasan zločin u Srebrenici” ali da “zvaničnicima Srbije” nije tamo mesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan pre šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića.

“Dok se ne privede pravdi svako ko je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu ja ne vidim da je nama zvaničnicima mesto tamo”, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je navela da je “skandal” što niko nije odgovarao za napad na život Vučića, što bi značilo da tako nešto može da se ponovi.

“Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama”, rekla je Brnabić.

Ona je  naglasila da je normalna praksa da neko odgovara za napad na zvaničnika druge države.

“Zapanjema sam da oni to ignorišu. Očigledno je da od toga nikad ništa neće biti”, navela je Brnabić.