“Ne verujem u ishod sastanka”: Zelenski o pregovorima između Ukrajine i Rusije

2
EPA-EFE/VALENTYN OGIRENKO

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin rekao je da će se razgovori između ruske i ukrajinske delegacije održati u ponedeljak ujutru, prenosi CNN.

Rojters citira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je rekao da će iskoristiti svaku priliku da obezbedi mir, uoči planiranih pregovora između ruskih i ukrajinskih predstavnika blizu granice sa Belorusijom.

“Ne verujem baš u ishod ovog sastanka, ali neka pokušaju da kasnije ni jedan građanin Ukrajine nema sumnje da sam ja, kao predsednik, pokušao da zaustavim rat, kada je bilo male, ali ipak šanse”, rekao je Zelenski.

Kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog saopštila je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao ukrajinskog predsednika ranije u nedelju.

“Političari su se dogovorili da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat”, saopštila je njegova kancelarija.

“Aleksandar Lukašenko je preuzeo odgovornost da osigura da svi avioni, helikopteri i rakete stacionirani na beloruskoj teritoriji ostanu na zemlji tokom putovanja, sastanka i povratka ukrajinske delegacije”, navodi se.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je govorio o perspektivi razgovora sa ruskim zvaničnicima koji se planiraju održati blizu granice sa Belorusijom, prenosi Rojters.

Zelenski je rekao da su razgovori sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom bili „veoma sadržajni“.

Rekao je da ne želi da se vojnici presele iz Belorusije u Ukrajinu i Lukašenko ga je uverio u to.

Zelenski je rekao da svi moraju da deluju pragmatično da bi postigli svoj cilj i rekao je da je cilj Ukrajine teritorijalni integritet.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “neće odustati ni pedalj od njihove teritorije” uoči pregovora dogovorenih između ukrajinske i ruske delegacije.

Rusija je u početku rekla da ne želi razgovore, a zatim je rekla da želi razgovore sa uslovima. U međuvremenu su uslovi su odbačeni – za šta je Kuleba rekao da je “već pobeda”.

2 KOMENTARA

  1. Naravno da ne vjeruješ kad je te Amerika postavila na vlast kao svoju marionetu i sve činiš da rat što duže traje.

  2. Rat u Ukrajini biće uslov da Zelenski potpiše predaju ili mora da napusti zemlju. Da se raspuste privatne vojske. Novi izbori i Dombas dobije status pokrajine ili republike u okviru Ukrajine. Kraj rata. Ovako misle miroljubivi građani. Zapad mora da podrzava novu mirnu vlast a ne da ucenjuje ili huška. Onda Evropa ode u uništenje. Lideri EU spori u rešavanju problema,nemaju toleranciju ni iskustvo pa ni znanje. Nemaju istorijske veze s događajima u kulturama pa i bogastvu. Opasno! Ne menjaju kurs ponašanja zadnjih 1500god.

Comments are closed.