“Nećemo odustati ni pedalj od naše teritorije”: Ministar spoljnih poslova Ukrajine kaže da su razgovori bez uslova “već pobeda”

1
EPA-EFE/JASON SZENES

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “neće odustati ni pedalj od njihove teritorije” uoči pregovora dogovorenih između ukrajinske i ruske delegacije.

Rusija je u početku rekla da ne želi razgovore, a zatim je rekla da želi razgovore sa uslovima. U međuvremenu su uslovi su odbačeni – za šta je Kuleba rekao da je “već pobeda”, piše Gardijan.

Jedan element pregovora, rekao je Kuleba, jeste da se Belorusija složila da neće koristiti vojnu silu protiv Ukrajine “od sada do trenutka kada se pregovori završe”.

Kuleba je izrazio optimističan ton tokom brifinga u nedelju, uveravajući novinare “da će pobediti, potpuno uveren u to”.

“Ovo je rat između predsednika Putina i naroda Ukrajine”, rekao je on i dodao: “Odlučni smo da pobedimo Rusiju, na isti način na koji smo pobedili prethodnog čudovišta u Evropi pre 80 godina”.

On je pozvao saveznike da obezbede više vojnih zaliha u borbi protiv Rusije.

Kuleba je, odgovarajući na pitanja o nuklearnim napadima, rekao da bi to bila “katastrofa”, ako bi Ukrajina bila napadnuta nuklearnim oružjem, ali je rekao da to neće slomiti ukrajinski duh.

On je rekao da je Putinova naredba da se nuklearno odvraćanje stavi u stanje visoke pripravnosti strategija za podizanje uloga uoči pregovora.

„Kao što primećujete, ova naredba predsednika Putina stigla je ubrzo nakon što je objavljeno da su dve delegacije spremne da se sastanu. I mi vidimo ovu naredbu kao pokušaj podizanja uloga i dodatnog pritiska na ukrajinsku delegaciju”, rekao je Kuleba na brifingu u Kijevu i poručio da “neće popustiti pod pritiscima”.

1 KOMENTAR

  1. Заиста чудан став украјинских политичара, да: “neće odustati ni pedalj od njihove teritorije” ! Да ли они нешто знају о “новим реалностима на терену”, или тамо на преговоре треба послати госн’ Дачића да им то објасни ? Да ли треба послати и господина Вучића да им објасни и “благодети” територијалног разграничења ? И заиста какве су то изјаве у зору преговора ? Овде се сва: фукара, назови интелектуалци, конформисти, самозване космополите,… итд., подигла да се призна нека назови држава на вишевековној српској земљи, а гле, тамо, комунистичку творевину бране до последњег педља њене територије ! И у суштини њихов став је сасвим нормалан и природан, и не само њихов, већ и у свим оним случајевима где је територјални интегритет у питању, а где се тај став константно понавља. Само је чудо став и постојање толике фукаре у Србији.

Comments are closed.