Velika životna ispovest Steve Grabovca, dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“, za novi broj Nedeljnika.

***

Totalni roman, tako kako je napisan, istovremeno izvrće na postavu i ličnu i društvenu istoriju pisca i prostora na kom je živeo i sa kog nije otišao. Ani Erno je rekla da čovek mora da piše o onome što najbolje zna, a svako najbolje zna svoj život, pa je zato pravo pitanje ne koliko je vas u ovom romanu nego – koliko je u njemu fikcije?

Koliko je mene u ovom romanu, sasvim je jasno – u njemu sam ja cio, sa svim svojim sjećanjima, opterećenjima i vjerovanjima. Tačno je da je on negdje između autobiografije i socijalne analize, ali je prije svega fikcija. To što sam glavnom liku dao svoje ime dokaz je da sam želeo da ispričam ličnu priču. Ali sam to radio prateći književni postupak, pa je tako nastao roman, fikcija.

Često me pitaju koliko sam o zločinu o kom pišem istraživao i ja budem iskren – nisam ništa istraživao. Sjećam se vijesti kada je taj slučaj bio u medijima početkom dvijehiljaditih, ali nisam se bavio istraživanjem, domaštavao sam stvari, to je roman, a ne hronika zločina. Kako ono kažu, sve sličnosti sa stvarnim likovima su slučajne. Samo što je kod mene suprotno – ništa nije slučajno. Ljudi to teško razumiju, pa mi se često desi da u prodavnicu u kojoj radim donesu knjigu da im potpišem, pa me pitaju nešto što me natjera da se zamislim.

Tako je jedna gospođa baš danas donijela knjigu i počela da mi daje savjete o alkoholisanju. Uzalud sam ja njoj objašnjavao da je to samo književni lik, da ja ne pijem već dugo, da alkohol ni fizički ne podnosim, ona je to tako uvezala. Ima Uelbek tu rečenicu kako razmišlja o svom životu do jednog trenutka i tu se razmišljanje prekida i prebacuje na to kako bi se njegov život razvio da je doneo neku drugačiju odluku. E to, to je ova priča, taj trenutak.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 643

Nedeljnik 643

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.