1. Vladimirska ikona Presvete Bogorodice

Jedan od najboljih primera vizantijskog ikonopisa je Presveta Bogorodica sa malim Isusom koji joj se privija uz obraz. Ova ikona je stigla u Rusiju kao poklon početkom 12. veka. Poklonio ju je konstantinopoljski patrijarh ruskom knezu. Posle toga je nekoliko puta menjala vlasnika tokom ratova i razmirica, da bi se najzad skrasila u gradu Vladimiru.

Moskovski knez Vasilije je 1395. godine odneo ikonu u svoj grad moleći Boga da mu pomoću nje pomogne kada je te godine na Moskvu bacio oko Tamerlan, moćni i brutalni zavojevač iz Srednje Azije. Njegove horde bi pobedile Ruse i spalile grad, ali se narod molio Presvetoj Bogorodici Vladimirskoj. Tamerlan se predomislio i odlučio da ne napada Rusiju. Pravoslavni veruju da je Bog učinio to čudo ikonom Presvete Bogorodice.

Kada je Napoleon napao Rusiju, armija je odnela Smolensku ikonu Presvete Bogorodice u Moskvu i cela prestonica se pred njom molila za spasenje

Slična situacija se ponovila 1451. i 1480. godine. Oba puta je malo nedostajalo da Mongoli osvoje, razore i spale Moskvu, ali su Rusi i u jednom i u drugom slučaju izašli kao pobednici. I te dve pobede pravoslavni pripisuju Vladimirskoj ikoni Presvete Bogorodice i zato veruju da je ona čudotvorna.

Gde se danas nalazi: u Nikoljskom hramu pored Tretjakovske galerije, Moskva

2. Kazanjska ikona Presvete Bogorodice

Rusi veoma poštuju Presvetu Bogorodicu i njene ikone. Kazanjska ikona je takođe iz vizantijskog perioda. Nestala je u 15. veku i na tajanstven način pronađena je nakon 140 godina, tačnije 1579, posle velikog požara u gradu Kazanju. Po predanju, Presveta Bogorodica se javila devojčici Matroni u snu i rekla joj da potraži ikonu u pepelu. Devojčica je poslušala, pronašla ikonu i kasnije se zamonašila u manastiru gde se ikona čuva.

Kazanjska ikona je kasnije, kao i Vladimirska, preneta u Moskvu. Ovu ikonu je 1612. godine ruska armija nosila ispred sebe kao znamenje tokom bitke protiv Poljaka koji su okupirali Moskvu, i naravno, pobedila je. Od tada je Kazanjska ikona Presvete Bogorodice poznata kao sveta zaštitnica Rusije.

Godine 1904. dogodilo se nešto nezamislivo – ikona je nestala iz Kazanjskog manastira. Od tada se gubi trag jednom od najpoštovanijih simbola Rusije. Sa druge strane, postoji izvanredna kopija originalne ikone koja je dugo putovala po svetu da bi je na kraju papa Jovan Pavle II vratio Pravoslavnoj crkvi.

Gde se danas nalazi: u Bogorodičinom manastiru, Kazanj (kopija)

Nema nikakvog predanja vezanog za ikonu „Sveta Trojica“ Andreja Rubljova, ali pravoslavni veruju da je ona čudotvorna. To je ujedno i jedno od najlepših umetničkih dela i jedan od simbola Rusije

3. „Sveta Trojica“ Andreja Rubljova

Jedina ikona na ovom spisku gde nije prikazana Presveta Bogorodica jedna je od malobrojnih ikona za koju je nesumnjivo dokazano da je njen autor Andrej Rubljov, veliki ruski ikonopisac 15. veka. Nema nikakvog predanja vezanog za ovu ikonu, ali pravoslavni veruju da je ona čudotvorna. To je ujedno i jedno od najlepših umetničkih dela i jedan od simbola Rusije.

Pored naziva „Sveta Trojica“ ova ikona se zove još i „Gostoljublje Avramovo“. Na njoj su prikazana tri anđela koja su po Svetom pismu došla u goste Avramu i kojima je on ukazao gostoprimstvo. Simbolizuje „jednoga Boga u tri Lica“ – Oca, Sina (Isusa Hrista) i Svetog Duha. Ikona je neobično harmonična i uliva spokoj. „Ona sija uzvišenom nezemaljskom svetlošću koju vidimo samo u delima genijalnih umetnika“, rekao je ruski slikar Igor Grabar o ikoni „Sveta Trojica“.

Gde se danas nalazi: u Tretjakovskoj galeriji, Moskva

4. Smolenska ikona Presvete Bogorodice

Ovu ikonu je po predanju naslikao Sveti jevanđelista Luka, a ruskom knezu Vsevolodu ju je poklonio vizantijski imperator 1046. godine kada se Vsevolod oženio njegovom ćerkom i na taj način učinio Kijevsku Rusiju moćnim saveznikom Vizantije i stubom Pravoslavne crkve.

Ikona se čuva u gradu Smolensku (400 km zapadno od Moskve) i veruje se da ona štiti rusku zemlju od neprijatelja sa Zapada. Iz tog razloga je 1812. godine, kada je Napoleon napao Rusiju, armija odnela ovu ikonu u Moskvu i cela prestonica se pred njom molila za spasenje.

Ikona je nestala u drugoj najezdi sa Zapada, kada je nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu držala Smolensk pod okupacijom 1941-1943. Sada se u ovom gradu čuva samo njena verna kopija.

Gde se danas nalazi: u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, Smolensk (kopija)

5. Donska ikona Presvete Bogorodice

Smatra se da ju je naslikao Teofan Grk, učitelj Andreja Rubljova i veliki ikonopisac. Predanje kaže da su kozaci poklonili ovu ikonu moskovskom knezu Dmitriju dan uoči pobede koju je ovaj odneo nad Mongolima u slavnoj Kulikovskoj bici. Ima onih koji smatraju da ikona nije originalna. U svakom slučaju, veruje se da je Donska ikona Presvete Bogorodice čudotvorna, kao i ostale ikone na ovom spisku.

Gde se danas nalazi: u Tretjakovskoj galeriji, Moskva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.