Nemačka startap kompanija „Female Company“ u znak protesta oporezivanja tampona u Nemačkoj kao „luskuznih dobara“ doskočila je zakonodavcima: ponudila je „knjigu“ unutar koje se nalazi 15 tampona, a Gardijan piše da prodaja ide kao luda.

„Tampon knjiga“, odnosno „Tampon Book“, predstavlja odgovor na porez u iznosu od 19 odsto u Nemačkoj pošto tamponi važe za „luskuzna dobra“.

Porez na knjige je, sa druge strane, 7 odsto, a osnivačice „Female Company“ koja se bavi prodajom organskih sanitarnih proizvoda odlučile su da objave knjigu i u nju zapakuju tampone. Prvo izdanje rasprodalo se za samo jedan dan, saopštili su izdavači, drugo u roku od nedelju dana, a ukupno je prodato više od hiljadu primeraka. Trenutno je dostupno samo izdanje na engleskom jeziku.

En-Sofi Klaus, jedna od osnivačica „Female Company“, ispričala je da je na ideju za „Tampon knjigu“ došla pošto je godinu dana provela radeći na podizanju svesti o oporezivanju tampona i uspela da sa svojim timom prikupi više od 175.000 potpisa u okviru peticije za apel vladi da snizi ovaj porez.

„Shvatile smo da se ništa neće promeniti“, navela je Klaus.

Cena „Tampon knjige“ je 3,11evra, a stotinu kopija poslato je članovima nemačkog Bundestaga, pošto je nemački ministar finansija Olaf Šolc rekao da nije moguće umanjiti poraz na tampone zbog nemogućnosti da se vlada uveri da će proizvođači sniziti cene u skladu sa visinom poreza.

U knjizi se nalaze priče o menstruaciji od biblijskih vremena do danas, sa živopisnim ilustracijama.

„Istorija mentruacije je puna neproverenih glasina i supresije“, istakla je Klaus. „Zato je ciklus postao tabu. Ali mi se čini da su žene poslednjih godina pokazale otpor prema takvim mitovima… Porez na tampone uveden je 1963. godine: glasalo je 499 muškaraca i svega 36 žena. Vreme je da takve odluke preispitamo sa stanovišta savremenih, nezavisnih žena.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.