“U NBA sam otišao pravo sa miločerske plaže…”: Kako je Žarko Paspalj prihvatio poziv Grega Popovića

0
Foto: Igor Pavićević

Legendarni košarkaš Žarko Paspalj svojevremeno je priznao da je bukvalno sa plaže prihvatio ponudu Grega Popovića da zaigra u NBA.

Paspalj je, pre trideset godina, govoreći o svojim prvim NBA iskustvima, priznao da mu nije bila ponuđena neka cifra, ali da je bio zadovoljan.

“Otišao sam lepo na more, ni pomišljao nisam na koševe, kad je stigla ponuda iz Teksasa. Javio mi se drugi trener Greg Popović. Reče da me je gledao u Diseldorfu i Zagrebu, šalju mi avionsku kartu, nude 350.000 dolara. I ja zapalih. Zašto i ne bih…”, govorio je Palja za nekadašnji magazin Koš. “Što da se farbamo. Jeste manja od onoga što su dobili Divac i Dražen, ali ja sam zadovoljan. Kada se odbiju svi porezi i prirezi, ostaće lepa svotica. Nije za baciti. Ako prođem, već sledeće godine će brojke na ugovoru imati još neku nulu pride. Ako ne uspem, pakuj kofere, pa u staru dobru Evropu. Italija i Španija su takođe lepe zemlje. E, štos je u tome što sam ja čvrsto ubeđen da ću uspeti. Čim sam došao i potpisao, odveli su me u Los Anđeles, na utakmice Letnje lige. Nije to ono pravo, ali nije ni naiva za malu decu. Valja se dobro tući. I, da znate, tovario sam po malo. Jedno 15, pa 20, bilo je i po 25. A došao sam pravo sa miločerske plaže. Bez ijednog treninga…”, pričao je Paspalj.

On je govorio da su ga odmah “prišrafili svi mogući treneri”, “pa tegovi, pa trčanje, kao da ga za bildera spremaju”. “Muka na treningu, muka posle. Stigla ‘gazdarica’ Milka, ne smem da mrdnem. Šalu na stranu, preporodio sam se kada su mi posle skoro dva meseca samovanja, stigli ćerkica i supruga”, pričao je Paspalj.

“Pomirio sam se da u prvo vreme budem šesti ili sedmi igrač. Ali, samo prvo vreme. Već sam poprimio neke teksaške navike. Znate pravilo, kolt on, kolt ja! Pa ko bude brži. Nema bacanja revolvera na zemlju…”, navodio je on.

A kada se Šon Eliot prisećao Žarka Paspalja, godinama kasnije, rekao je: “Razbijao me je na treningu, svaki dan. Nisam mogao da ga ukapiram. Levak, imao je šut… A posle treninga popušio bi dve cigarete…”