“U MUP-u postojala paralelna struktura čiji je cilj bilo prikupljanje podataka o Vučiću…”

0

(Beta) – Načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Tomislav Radovanović izjavio je večeras da je “ubeđen” da je u MUP-u postojala paralelna struktura “sa precizno odabranim ljudima” čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, fomirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku “jedne zapadne obaveštajne službe” kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod “tajkuna” i organizovanih kriminalnih grupa. 

“Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja”, kazao je Radovanović za Prvu televiziju.

On je potvrdio medijske navode da su u okviru istrage o slučaju Jovanjica i prisluškivanju predsednika Srbije, bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković i inspektor Dušan Mitić odbili poligrafsko testiranje.  

“Direktor policije Vladimir Rebić je bio na poligrafu ali ne znam rezultate”, rekao je načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Ocenio je da je slučaj Jovanjica bio “plan B” te “paralelne strukture” unutar MUP-a.

“Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspeli da diskredituju predsednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije”, naveo je Radovanović.