U srpskoj seriji „Crna svadba“ nalaze se svi oni sastojci koji čine uzbudljive svetske psihološke trilere. Tu je radnja u malom mestu (u Istočnoj Srbiji) a to je redovna lokacija u ovom žanru kao u „Tvin Piksu“ ili u krimićima poput „Meri iz Istauna“. Tu je misterija, opskurna tradicija, ubistvo (tačnije ubistva). A tu je i harizmatični glavni junak – policijski inspektor, zapravo pripadnik BIA – Petar i njegovi pomoćnici i rivali Tomić i Blagojević.

Lik harizmatičnog inspektora Petra tumači Uliks Fehmiu koga smo ove godine gledali u seriji „Porodica“ gde je glumio Đinđića. Te uloge su uvek i inspiracija za intervjue jer se i kroz likove koje tumači, kao i radnju serije, može ući u aktuelnu tematiku koja se tiče ove zemlje ali i sveta.

I sujeverje koje delom prati aktuelnu seriju može nas dobaciti do pitanja paranoje vezane za aktuelnu pandemiju korone, a Đinđić je nedavno postao i tema najmračnijih rehabilitacija njegovih egzekutora.

U seriji “Crna svadba” tumačiš lik radnika službe bezbednosti. Kada Dejl Kuper dođe kao FBI agent u FBI jakni u Tvin Piks da reši misteriju ubistva Lore Palmer, to bude šarmantno i simpatično. Kod nas su radnici službe bezbednosti uvek asocijacija ili na neke mračne političke tajne, ili na spletke, da li ćeš promeniti percepciju tvojih “pravih” kolega u službi posle ove serije?

Šarmantni FBI agent ili simpatičan radnik službe državne bezbednosti postoje uglavnom na filmu. To da je šerif filmski heroj gledali smo još u vesternima. Onda su šerifa zamenili detektivi i policajci.

Vestern ili triler su žanrovi koji imaju prepoznatljiv holivudski identitet. S obzirom na to da su generacije reditelja kod nas odrasle gledajući te filmove, logično je da se pojave autori koji su poželeli da se poigraju sličnom formom.

Nadam se da ova televizijska priča, koja je zapakovana u preciznu žanrovsku strukturu, može da se prati sa dovoljno poverenja s obzirom na to da ima jak lokalni identitet. Naravno, ova serija je čista fikcija i samo tako je i treba percipirati. Mada živimo u vremenu u kome je sve teže razlikovati realnost od fikcije i obrnuto.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.