“U kofer neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju”: Američki ambasador Hil položio zakletvu

0
Foto Printscreen/Youtube

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu je objavila da je ambasador Kristofer Hil položio zakletvu u Vašingtonu i počeo sa pripremama za skori dolazak u Beograd.

„Veoma sam zahvalan i izuzetno srećan što je Senat SAD potvrdio moju nominaciju krajem prošle nedelje. U narednim danima slede užurbane pripreme kojima se svi bavimo kada krećemo na neki važan put i odlučujemo šta treba poneti, a šta ostaviti iza sebe. Moja supruga Džuli i ja se istinski radujemo što će Beograd biti naš dom u nekoliko narednih godina i što ćemo upoznati Srbiju i njen dinamičan narod“, piše u ličnoj poruci ambasadora Hila.

On je istakao da se „toliko toga promenilo“ od kad je poslednji put bio u Beogradu i regionu.

„Vremenom sam naučio da poštujem istoriju i nastojao sam da naučim njene složene lekcije, ali u kofere neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja“, poručio je ambasador.

Hil dodaje da su ovo “bez sumnje nespokojna vremena”, ali da ipak veruje da ih Srbija i SAD “mogu dočekati zajedno, u konstruktivnom duhu i raspoloženju i sa svešću da imaju mnogo zajedničkih interesa”.

“Želim da naši bilateralni veze rastu i napreduju kao nikad pre, a posebno želim da iz ovih globalnih izazova naši odnosi izađu još bolji i jači. Verujem u viziju dinamičnih odnosa između Srbije i SAD, koji počivaju na dubokim temeljima međusobnog poštovanja. U saradnji sa sposobnim osobljem Ambasade SAD u Srbiji, radujem se što ću doprineti najproduktivnijoj eri u odnosima koju su naše dve zemlje ikada imale. Vidimo se uskoro!”, piše u ličnoj poruci novog američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila.