“U Kataloniji je 2017. godine izvršen državni udar”: Završna reč španskog tužilaštva

0
Foto: Profimedia

Priprema, organizovanje referenduma o nezavisnosti, kao i proglašenje nezavisne Katalonije u oktobru 2017.  godine bio je državni udar u Španiji, zaključilo je špansko državno tužilaštvo na završnoj reči na suđenju katalonskim zvaničnicima, preneo je Blumberg.

“Ono što se dogodilo u Kataloniji između marta 2015. i oktobra 2017. godine, a posebno od septembra do oktobra 2017. bio je državni udar. Zamena jednog pravnog režima drugim na nezakonit način”, rekao je državni tužilac Havijer Saragosa na sudu u Madridu.

Smatra da je izglasavanjem i uvođenjem zakona u Kataloniji “rušen” ustav Španije što se nastavilo organizovanjem referenduma koji je zabranio ustavni sud.

Tužilaštvo je time zadržalo maksimalno tešku optužbu usmerenu protiv dvanaestoro katalonskih zvaničnika kojima se sudi od februara.

Za bivšeg potpredsednika vlade Oriola Hunkverasa zatražilo je zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, a za ostale optužene kazne od 17 do sedam godina zatvora.

Oni su optuženi za pobunu protiv Španije, neposlušnost i korišćenje javnog novca za organizovanje nezakonitog referenduma.

U Kataloniji, sa 7,5 miliona stanovnika, organizovan je 1. oktobra 2017. referendum o nezavisnosti na kojem se većina onih koji su se odazvali odlučila za samostalnu Kataloniju. Zagovornici ostanka uglavnom se nisu odazvali, a na biralištima je intervenisala španska policija povredivši brojne osobe koje su telima blokirale prilaze.

S obzirom da tokom referenduma nije intervenisala lokalna katalonska policija, nadležna za Kataloniju, državno tužilaštvo je ustanovilo da je to bilo planirano i koordinisano. Optužene je nazvala “kriminalnom organizacijom”.

Špansko državno tužilaštvo je utvrdilo da su se organizatori masovnih protesta i okupljanja u korist nezavisnosti od 2015. do 2017. godine, kao i tokom glasanja na referendumu, koristili nasiljem.

Kasnije u oktobru je u regionalnom parlamentu u Barseloni bilo izglasano uspostavljanje nezavisne Katalonije. Ona, međutim, na terenu nije zaživela, jer je Madrid preuzeo privremeno direktno upravljanje, a državno tužilaštvo podiglo optužnice protiv članova katalonske vlade.

Predsednik katalonske vlade Kvim Tora nazvao je sudski proces “farsom” i “osvetom” pokretu za nezavisnost. Zatražio je puštanje na slobodu optuženih.