U Hercegovini bukte požari: Zatražena pomoć oružanih snaga BiH

0
Profimedia/Ilustracija

(Beta) – Na području Bosne i Hercegovine, posebno na području Hercegovine, bukti nekoliko požara.

Na području Jablanice gori šuma i nisko rastinje, a, s obzirom na to da se radi o nepristupačnom terenu, danas je iz te opštine zatražena pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Ranije su pomoć OS BiH zatražili i iz Tomislavgrada, Stoca i Širokog Brijega, ali o tome još nije doneta odluka, jer je za angažovanje helikoptera OS BiH potrebna saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH.

Sarajevski mediji ranije su objavili da su saglasnost za angažovanje helikoptera na području te tri opštine u Federacije BiH dali članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a da se čeka stav srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji ne učestvuje u radu kolektivnog šefa države zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nematne zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema utvrđenoj proceduri, opštine zahteve za pomoć OS BiH šalju Ministarstvu bezbednosti BiH, koje te zahteve prosleđuje Ministarstvu odbrane BiH, a to ministarstvo za angažovanje vojnih helikoptera traži odobrenje od Predsedništva BiH.

Od kraja jula do pre dva dana u Ministarstvo odbrane BiH stiglo je nekoliko zahteva za angažman helikoptera OS BiH, ali je zamenik ministra odbrane Mirko Okolićtek juče te zahteve uputio Predsedništvu BiH, jer mu je, kako je naveo, iz sekretarijata Predsedništva usmeno rečeno da se zbog novonastale situacije članovi Predsedništva “ne sastaju”.

Požari su aktivni i na području Bileće i Trebinja u Republici Srpskoj, a u njihovog gašenju pomažu pripadnici Helikopterskog servisa RS.