U Grčkoj od sutra nove mere: Koje su kazne predviđene za nevakcinisane

0

U Grčkoj od sutra stupa na snagu odluka koja zabranjuje nevakcinisanima da uđu u zatvorene prostorije, a kazne za one koji ne ispoštuju ovu meru je 300 evra, dok za one koji pokušaju da falsifikuju sertifikat je 3.000 evra.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji, vlasti čine sve da smanje brojke koje su “podivljale” u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako javlja dopisnik RTS-a Grčka trenutno ima oko 3.000 zaraženih na dnevnom nivou što je sedam puta više nego pre tri nedelje.

“Za sada važi preporuka da nema zatvaranja, ali od sutra nevakcinisani neće moći da uđu u ugostiteljske objekte, bioskope, pozorišta i uopšte zatvorene prostorije. Ti prostori će moći da budu ipunjeni do 75 odsto. Postoji aplikacija koja će pokazivati da li je osoba vakcinisana ili ne što će se proveravati na ulazu”, ispričala je u uključenju dopisnica RTS-a.

Ona je dodala i da je stopa vakcinisanih u Grčkoj oko 40 odsto, a plan je da ih do jeseni bude oko 70 odsto, s tim da će pojedine kategorije verovatno imati obaveznu vakcinaciju. od jeseni će se najverovatnije obavezno vakcinisati oni koji rade u staračkim domovima, zdravstveni radnici, ali i oni koji rade u ugostiteljskim objektima pogotovo u kuhinjama. Pominju se i studenti, ali i oni koji rade u obrazovanju jer uskoro kreće i školska godina.