U Federaciji BiH danas Dan nezavisnosti, RS negira praznik

0
Foto: Beta (AP Photo/Radivoje Pavicic)

U Federaciji BiH danas se proslavlja Dan nezavisnosti BiH, dok se u Republici Srpskoj 1. mart negira kao državni praznik.

Na današnji dan, pre 28. godina, građani BiH su se na referendumu izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu BiH, odnosno njen izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na referendum je izašlo 64,31 posto građana, uglavnom Bošnjaka i Hrvata, koji su podržali nezavisnost BiH.

Srbi su u najvećoj meri bojkotovali taj referendum, a pre njega su organizovali plebiscit na kome se većina srpskom stanovništva u BiH izjasnila o ostanku BiH unutar tadašnje SFRJ.

Rezultati referenduma održanog 1. marta 1992. godine su prihvaćeni u parlamentu BiH, a u mesecima koji su usledili brojne evropske zemlje prihvatile su BiH kao nezavisnu državu.

Posle refrenduma i međunarodnog priznanja BiH, u ovoj zemlji je u proleće 1992. godine počeo građanski rat, koji je trajao sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

Predsedavajući Predsedništva BiH čestitiao je svim građanima i narodima u BiH Dan nezavisnosti BiH.

“Pre dvadeset osam godina većina građana i naroda se izjasnila za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Iako je mnogo izazova pred nama, siguran sam da ćemo zajedno stići do našeg cilja, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život za sve građane i narode BiH”, naveo je Komšić u čestitki.

On je naglasio da će se uvek zalagati za BiH koja će biti država jednakopravnih građana i naroda i u kojoj je, kako je naveo, bilo i u kojoj će uvek biti mesta za sve”.

U postdejtonskoj BiH nikada nije donet Zakon o praznicima na državnom nivou, već postoje entitetski zakoni o praznicima.

Federacija BiH i RS zajednički jedino proslavljaju međunarodne praznike, poput Nove godine i Praznika rada.

(Beta)