U Evropsku uniju samo sa negativnim PCR testom: Postoji i mogućnost uvođenja karantina, samoizolacije i praćenja kontakata…

0

Savet Evropske unije usvojio je preporuku kojom se od osoba iz trećih država, koje putuju u EU iz bilo kog razloga, zahteva negativni PCR test ne stariji od 72 sata, prenosi RTS.

Preporuka podrazumeva i mogućnost uvođenja samoizolacije, karantina i praćenja kontakata ovih putnika i to u periodu do 14 dana.

U Savetu EU naglašavaju da karantin i dodatna ispitivanja po dolasku u EU moraju primenjivati posebno na putnicima koji dolaze iz treće zemlje u kojoj je otkriven novi soj virusa.

Za transportno osoblje, pomorce i granične radnike, države članice ne bi trebalo da zahtevaju više od negativnog brzog testa na antigen po dolasku ili pre dolaska ukoliko ulaze iz zemlje u kojoj je konstatovan veliki broj zaraženih novim sojevima.

Prema novim pravilima, EU će ukinuti ograničenja putovanja za one zemlje koje ne beleže više od 25 novih slučajeva zaraze na 100 000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana, koje imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, više od 300 testova na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana, sa ne više od četiri odsto pozitivnih testova.

Ograničenja na putovanja u EU će ponovo biti uvedena za one zemlje gde se epidemiološka situacija brzo pogoršava.