U Evropi prošle godine zaplenjeno 36 miliona lekova

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

U velikoj operaciji protiv šverca lekova u Evropi je prošle godine zaplenjeno 36 miliona lekova i privedeno je 165 osumnjičenih, saopštile su danas Evropska policijska služba (Evropol) i francuska žandarmerija.

U trećoj po redu operaciji “Mismed” koju su prošle godine vodile francuske specijalne jedinice žandarmerije i Carina Finske, otkriveno je 12 kriminalnih mreža, zapljenjeno je 36 miliona lekova i 110.000 ampula ukupne vrednosti od oko osam miliona evra. Zaplenjena su i dobra privedenih u vrednosti od 1,5 miliona evra.

Evropol navodi da su hapšenja sprovodena u desetak zemalja, medju kojima su Belgija, Kipar, Finska, Grčka, Madjarska, Italija, Portugal, Slovačka, Španija, Ukrajina i Velika Btanija.

Operacija, koja je okupila 18 zemalja, sprovedena je od jula do oktobra 2019. godine.

U Francuskoj su uhapšene 23 osobe i otkriveno je pet kriminalnih mreža. Francuska carinska služba je zaplenila oko 96.000 proizvoda i 42 kilograma lekova za proizvodnju psihotropnih droga ili sredstava za doping.

Do većine zaplene je došlo u centrima za skladištenje pošte, jer su mnogi lekovi kupljeni na internetu i poslati poštom.

Od početka operacije “Mismed” zaplenjeno je lekova u vrednosti oko pola milijarde evra i uhapšeno 600 osoba.

(Beta-AFP)