Čileanska vlada pristala je da napiše novi ustav, kojim bi se zamenio sadašnji koji potiče iz vremena diktature Augusta Pinočea, kako bi smirila višenedeljne nasilne proteste, prenela je Al Džazira.

Ministar unutrašnjih poslova Gonzalo Blumel kazao je da su se predsednik desnog centra Sebastijan Pinera, članovi predsedničke administracije i politički saveznici dogovorili da će Kongres voditi proces ponovnog pisanja ustava. Čileanci će o predlogu ustava glasati na referendumu.

„Pre svega, moramo da se fokusiramo na cilj promene društvenog ugovora, što je postavljeno kao temeljni zahtev naših građana“, rekao je Blumel.

Protesti su izbili pre tri nedelje zbog povećanja cena karata u podzemnoj železnici, a do sada je ubijeno najmanje 20 ljudi.

Demonstranti su konstantno tražili novi ustav.

Kritičari smatraju da postojeći ustav, napisan za vreme diktature generala Augusta Pinočea, koja je trajala od 1973. do 1990. godine, nema legitimitet.

Delovi ustava menjani su nekoliko puta od 1980. godine, kada je proglašen, ali kritičari kažu da novi ustav mora da sadrži zaštitu socijalnih prava i poveća uključenost građana u demokratske procese.

Protivnici menjanja ustava tvrde da je postojeći ustav bio stub stabilnosti Čilea, jedne od najbogatijih zemalja Južne Amerike.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.