Brazil će slaviti nacionalni „Dan kralja Pelea“ 19. novembra svake godine, obeležavajući datum kada je fudbalska legenda postigao 1.000. gol u karijeri 1969. godine.

Brazilska vlada je objavila danas da je predsednik Luis Inasio Lula da Silva usvojio zakon kojim se propisuje odavanje počasti trostrukom osvajaču Svetskog prvenstva Peleu, koji je preminuo 29. decembra 2022. godine u 82. godini.

Datum odabran za obeležavanje je dan kada je Pele postigao gol iz penala za Santos protiv Vaska De Game, što se smatra njegovim 1.000. golom u karijeri. Neki istoričari fudbala dovode u sumnju da je baš taj gol Peleov 1.000 u karijeri.

Pele je nakon tog gola iskoristio priliku i održao kratak politički govor u kom je rekao da Brazil treba bolje da brine o svojoj deci. Brazil je tada bio pod vojnom diktaturom koja je počela 1964. i završila se tek 1985. godine.

„Ovo je zasluženo priznanje za jednog od najvažnijih i najuticajnih ljudi ne samo u brazilskom fudbalu, već i u svetskom sportu“, izjavio je senator Horhe Kajuru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.