Više od polovine testiranih stanovnika u severnoj italijanskoj pokrajini Bergamu ima antitela na kovid-19, saopštile su zdravstvene vlasti.

Od 9.965 stanovnika koji su podvrgnuti testiranju između 23. aprila i 3. maja, 57 odsto je razvilo antitela što znači da su došli u kontakt s koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak.

Zdravstvene vlasti u Bergamu tvrde da se rezultati temelje na „slučajnom“ uzorku koji je „dovoljno širok“ da bude pouzdan pokazatelj koliko je ljudi bilo zaraženo u toj pokrajini, koja je bila žarište epidemije u Italiji, prenosi Jutarnji list.

U odvojenoj izjavi, koja je objavljena kasnije, zdravstvene vlasti u Bergamu navode da većina testiranih dolazi iz najgore pogođenih područja.

Antitela su otkrivena kod nešto više od 30 odsto od 10.404 zdravstvenih radnika iako se smatra da oni imaju veći rizik od zaraze od drugih ljudi.

U izveštaju objavljenom početkom maja nacionalni Institut za statistiku ISTAT je rekao da je broj smrti u gradu Bergamu bio 568 odsto veći u martu u poređenju s periodom od 2015. do 2019.

Njegove bolnice bile su preplavljene zaraženima, a mrtvačnice više nisu mogle da primaju mrtve pa su konvoji vojnih kamiona odvozili preminule, što je postao jezivi simbol globalne pandemije.

U pokrajini Bergamo zabeleženo je 13.609 slučajeva koronavirusa, pokazuju zvanični podaci od ponedeljka.

U Italiji je od posledica koronavirusa umrlo skoro 34.000 ljudi, a potvrđeno je oko 235.000 slučajeva zaraze. Regija Lombardije, koja uključuje Bergamo, zabeležila je više od 16.000 smrti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.