“U Beloj kući se ne pregovara nego potpisuje”; “Pitanje je samo šta će dati Vučiću…”

1
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Akademik Kosta Čavoški ocenio je danas da se na sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, najavljenom za 27. jun, ne ide da bi se pregovoralo, već da se tamo “potpisuje”.

“Pregovara se na drugom mestu, a potpisuje se sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država”, istakao je Čavoški na okruglom stolu “Bojkot izbora u svetlu očuvanja Kosova u sastavu Srbije” u Beogradu.

Tokom razgovora koje su organizovali predstavnici pokreta Dveri, Čavoški je rekao da, po njegovom mišljenju, predstavnici Srbije nije trebalo da razgovaraju sa kosovskim Albancima, ali je dodao da su zvaničnici Srbije sada spremni da priznaju nezavisnost Kosova pod uslovom razmene teritorija.

Pitanje Kosova Čavoški je uporedio sa pitanjem povratka Jevreja u Jerusalim te je naglasio da se Srbija ne sme odreći Kosova i Metohije.

“Posebno ne u pisanoj formi priznanjem nezavisne države kosovskih ‘Arbanasa’ nakon dobijanja nekih manjih ustupaka. Ono što je silom oteto, pre ili kasnije će silom biti vraćeno”, poručio je Čavoški.

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je tema predstojećeg razgovora u SAD “šta i kako dati Aleksandru Vučiću da bi mogao da manipuliše javnošću”, a ne sam sporazum Beograda i Prištine.

Dodao je da Aleksandar Vučić u proteklom periodu nije uspeo da ubedi javnost Srbije da je priznanje nezavisnosti pravo rešenje i da se zbog toga sada “traži izlaz” za njega.

Samardžić je naglasio da se zbog toga Zapad protivi ideji bojkota izbora koju zagovara deo opozicije, jer je, kako je ocenio, potrebno održati privid da institucije u Srbiji funkcionišu.

“Ako Vučić završi posao za par meseci, i to provuče kroz Parlament – što će mu biti lako – onda predstoji borba”, rekao je Samardžić i dodao da postoji prostor od godinu, godinu i po dana za akciju.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je na tom skupu da se ubrzanje pregovora sa Prištinom vidi na osnovu “požurivanja” da se izbori održe kako bi se formirala vlada Srbije koja bi, kako je ocenio, pružila podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da sprovede razgraničenje.

“Ne možete da se razgraničite sa manjinom u vašoj zemlji, već samo sa drugom nezavisnom državom”, rekao je Obradović i dodao da smatra da će zbog toga Vučić priznati nezavisnost.

Zbog toga, naglasio je on, za Dveri je bojkot jedan od načina da Kosovo i Metohija ostane u sastavu Srbije jer formiranje nove vlade, kako je istakao, predstavlja pokušaj davanja legitimiteta ideji razgraničenja.

Na taj način, “neka buduća vlast”, rekao je on, imaće mogućnost da poništi “protivustavne” akte koje bi sadašnja vlast mogla da potpiše.

Obradović je rekao da čin priznanja Kosova predstavlja stvaranje “Velike Albanije”, za koju je rekao da je bezbedonosna pretnja celom regionu te je pozvao “pravoslavne države” da sklope savez kako bi to zaustavili, a i sprečili migrantsku krizu.

Apelovao je na “sve patriote” u Srbiji da se ujedine kako bi Kosovo i Metohija bila očuvano u sastavu Srbije, bez obzira na ideološke razlike.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Језик је чудо.Срби кажу-Косово и Метохија а Албанци-Косово.Метох значи манастирски посед а Албанци никад нису имали манастире.
    Срби на Космету никад нису имали сигирност чак ни на гробљу,јер су им гробља скрнављена или потпуно уништавана,цркве паљене и скрнављене,што је варваество и вандализам.Православна црква уцентру Приштине је зарасла у коров,што је брука за албанске власти али и за Србе који у њој учествују.Решење је у међународној конференцији под окриљен УН на којој би се велике силе САД, Русија,Кина и ЕУ договориле о судбини Косова и Метохије.Ако велики не могу да се договоре,како то могу Срби и Албанци.

Comments are closed.