U Belgiji hapse “za svaki slučaj”: Prevntivna privođenja kako bi se sprečili skupovi protiv kovid mera

0

(Beta-AFP) – Desetine ljudi preventivno je uhapšeno danas u Briselu da bi se sprečilo održavanje dva zabranjena skupa protiv mera uvedenih zbog korona virusa, rekao je portparol lokalne policije za Frans pres.

Za sada ima više od 200 uhapšenih uglavnom u prilazima stanica u glavnom gradu Belgije rekao je porptparol sredinom dana.

Trg ispred centralne železničke stanice gde je bilo veće okupljanje je morao da bude evakuisan, dodao je on. Medju prisutnim demonstrantima bili su navijači belgijskih fudbalskih klubova.

Pored centralne železničke stanice demonstranti su pozivani preko društvenih mreža da se skupe kod Atomijuma, spomenika u gradu, gde je bilo prisutno desetak ljudi.

“Podsećamo da nema nikakvih dozvola za održavanje demonstracija danas”, napisala je belgijska policija na Tviteru. 

Policija je dodala da će se osobama koje pored svega imaju nameru da demonstriraju danas u Briselu biti upozoreni, obeshrabreni da ostanu i ukoliko bude potrebno biće privedeni.

U Belgiji, zemlji od 11,5 miliona stanovnika, već je zabeleženo više od 20.000 smrtnih slučajeva kao posledica korona virusa od marta 2020. godine. 

Belgija je nedavno uvela na svojoj teritoriji zabranu putovanja koja nisu neophodna do 1. marta.

Belgijanci su skoro tri meseca u delimičnoj izolaciji, škole su otvorene ali mnogi sektori ekonomske aktivnosti kao što su kafei, restorani, sale za predstave, sportske dvorane itd, ne rade.

Neredi su protekle nedelje izbili u susednoj Holandiji zbog uvodjenja policijskog časa zbog korona virusa.