U Albaniju samo sa ličnom kartom i to do Nove godine: Šta je to “mali balkanski Šengen”…

3
Foto Tanjug/Predsedništvo Srbije

Sporazum koji su juče u Ohridu postigli lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije u medijima je dobio nadimak “mali Šengen”. Odnosi ove tri države, u ekonomskom smislu, trebalo bi da se urede nalik onim odnosima unutar Evropske unije, pre svega kada je reč o protoku ljudi, robe i kapitala.

U razgovorima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri druge dve države Zoran Zaev i Edi Rama, a Aleksandar Vučić je poručio da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, dok se putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može očekivati do Nove godine. 

On je to nazvao “tektonskim promenama” koje će uticati na privlačenje direktnih stranih investicija. Vučić je rekao da je Preševo za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine.

U razgovorima je dogovoreno da fitosanitarna inspekcija na graničnim prelazima od sada radi 24 sata dnevno, a ne u jednoj smeni što bi trebalo da smanjiti operativne troškove.

Najavljene su i izmene zakona kojima će se omogućiti da za sve tri zemlje važe iste radna dozvola, kao i da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija.

Vučić je za RTS rekao da je uvek oprezan i preterano pesimističan, ali da su to bili veoma dobri sastanci.

“Imam strah da će to biti napadnuto zbog važnosti odluka koje smo doneli”, rekao je Vučić. .

Jedna od kritika koje su iznete je da je to ekonomski dobra, ali politički neodrživa odluka zbog odnosa Beograda i Prištine. Na pitanje da li očekuje probleme između Beograda i Tirane, Vučić je rekao da ih ne očekuje, ali da će biti pritisaka na Edija Ramu.

Ističe da nema argumenata protiv ovog dogovora, kao i da se ne plaši pritisaka. Takođe, u medijima se navodi da su SAD dale podršku za ovaj vid sporazuma i povezivanja, dok se to ne može u potpunosti reći za briselsku administraciju.

“Nije lako ovo napasti, to su proklamovani ciljevi Berlinske konferencije. Radimo ono što je EU tražila, jedino što to radimo sami”, naveo je Vučić.

3 KOMENTARA

  1. Bože mili, ima strah da će biti napadnuto zbog važnosti odluka koje su donete. Samo se pitam, a ko će to od nas prelaziti u Albaniju, da l možda, trbuhom za kruhom?

  2. Албанија, са Косовом и БиХ јсуу врху броја екстремиста који су учествовали у борбама у Сирији. Биће интересантан тај “мали Шенгерн”.

Comments are closed.