U 97. godini preminuo poslednji preživeli pobunjenik u logoru smrti Sobibor

0
Foto: Profimedia

Semjon Rozenfeld, poslednji poznati preživeli učesnik pobune logoraša u nacističkom logoru smrti Sobibor, preminuo je danas u 97. godini, potvrdio je predsednik organizacije Jevrejska agencija za Izrael Isak Hercog.

“Žalimo zbog odlaska Semjona Rozenfelda, učesnika ustanka u Sobiboru koji je u užasu Šoe postao heroj”, naveo je Hercog u saopštenju.

Rozenfeld, rođen u sovjetskoj Ukrajini, kao vojnik Crvene armije pao je u zarobljeništvo a bio je jedan od oko 50 zatočenika u Sobiboru koji su preživeli i logor smrti i rat.

Od maja 1942. do leta 1943. je u Sobiboru, logoru na teritoriji današnje Poljske, ubijeno oko 250.000 Jevreja, najvećim delom iz Poljske ali i iz Holandije, Češke i Slovačke.

U Sobiboru je 14. oktobra 1943. izbila pobuna, najznačajnija i najčuvenija u istoriji nacističkih logora.

Skoro 300 logoraša, među kojima je bio i tada dvadesetjednogodišnji Semjon Rozenfeld, uspeli su da pobegnu pošto su probili bodljikavu žicu oko logora.

Njih skoro 170 nacisti su uhvatili i streljali.

Rozenfeld se posle bekstva ponovo pridružio Crvenoj armiji i nastavio borbu. Nakon bekstva logoraša, nacisti su pobili preostale zatočenike i srušili Sobibor u pokušaju da uklone sve dokaze o njegovom postojanju.