U 108. godini preminula sekretarica koja je otkucala „Šindlerovu listu“

0
EPA-EFE/CJ GUNTHER ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

(Beta) – Mimi Rajnhard, sekretarica u kancelariji Oskara Šindlera koja je otkucala na pisaćoj mašini listu Jevreja spasenih od istrebljenja u nacističkoj Nemačkoj, preminula je u Izraelu u 108. godini.

Rajnhard je umrla u petak i sahranjena u nedelju u Hercliji kraj Tel Aviva, potvrdio je njen sin Saša Vajtman.

Ona je bila jedna od 1.200 Jevreja koje je spasao biznismen Šindler pošto je podmitio nacističke vlasti kako bi ih zadržao kao radnike u svojim fabrikama.

Režiser Stiven Spilberg snimio je 1993. godine čuveni film o tome.

Rajnhard je rodjena kao Karmen Kopel u Beču u Austriji 1915. godine, a pred početak Drugog svetskog rata se preselila u Krakov u Poljsku.

Posle invazije nacističke Nemačke na Poljsku 1939. godine ona je zatvorena u krakovski geto pre nego što je poslata u koncentracioni logor Plašov (Plaszov) 1942. godine.

Zahvaljujući poznavanju stenografije dobila je posao u administrativnoj kancelariji logora, gde joj je dve godine kasnije naređeno da otkuca rukom napisanu listu Jevreja koji će biti premešteni u Šindlerovu fabriku oružja.

“Nisam znala da je to tako važna stvar, ta lista. Pre svega dobila sam listu onih koji su već bili sa Šindlerom u Krakovu, u njegovoj fabrici. Trebalo je da ih stavim na listu”, posvedočila je ona za Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu 2008. godine i objasnila da je kasnije na listu dodala svoje ime i imena dvoje svojih prijatelja.

U radnom logoru Brunlic (Brunlitz) gde je bila Šindlerova fabrika zaposlila se u njegovoj kancelariji i tamo radila do kraja rata, ali nije imala puno ličnog kontakta s njim.

“Bio je vrlo šarmantan, vrlo otvoren. Nije se prema nama odnosio kao prema ološu”, rekla je ona decenijama posle rata.

Kada se rat završio, doputovala je u SAD gde je živela dok se nije uselila u Izrael 2007. Tada je imala 92 godine.

Njen sin Vajtman je rekao da je po dolasku u Izrael postala neka vrsta slavne ličnosti zbog popularnosti filma što je, između ostalog, doprinelo da živi još 15 godina.