Tvorci prve vakcine protiv korone o kraju pandemije i mešanju postojećih vakcina protiv kovid-19

0
BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Bez obzira na to što je trenutno u većini sveta počeo proces masovne vakcinacije, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze, pandemije koronavirusa neće biti okončana ove godine.

U pojedinim delovima sveta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći za Volstrit džurnal, šef farmaceutske kompanije Bjontek Ugur Šahin otkrio je kada bi svet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja, odnosno, kada bi mogao da se vrati u “normalan” život.

“Moramo obezbediti zaista visok stepen vakcinacije širom sveta. U protivnom, niko neće biti siguran”, rekao je Šahin i dodao da će pandemija biti okončana tek kad ceo svet postigne nivo kolektivnog imuniteta.

“Do sredine 2022. čak bi i regioni s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen vakcinisanosti i kolektivni imunitet. U sledećih 12 meseci videćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspeti postići taj cilj”, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, biće nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi sa mešanjem različitih vakcina protiv kovid-19.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo mešati jer nam je naposletku cilj da postignemo imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi”, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavni lekar u Bjonteku, ujedno i Šahinova supruga.

Otkrila je i da su u pregovorima s Kinom ne bi li Fajzer/Bjontekova vakcina bila dostupna i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.