Tvorac vakcine protiv koronavirusa: “Otkriću vam kada nam se život vraća u normalu”

  0
  Ugur Sahin/Profimedia

  Život će se vratiti u normalu u sledećih godinu dana, veruje profesor Ugur Sahin, jedan od osnivača nemačke firme BioNTech, koja je zajedno s farmaceutskim gigantom Pfizer razvila vakcinu za koronavirus.

  Sahin dodaje kako će još ova zima biti teška jer vakcina neće moći da ima dovoljan uticaj u ovako kratkom roku, odnosno, neće svi moći da budu vakcinisni.

  Prošle nedelje kompanija je objavila preliminarne analize prema kojima je njihova vakcina učinkoviao kod više od 90 posto osoba, piše BBC. U testiranju je učestvovalo oko 43.000 ljudi. Krenula je masovna proizvodnja.

  “Vrlo sam uveren da će transmisija virusa između ljudi biti smanjena, možda ne za 90 posto, ali svakako 50 posto. Ne treba zaboraviti da bi čak i tako niska brojka mogla dramatično smanjiti širenje pandemije”, rekao je Sahin.

  Prema njegovom mišljenju leto neće predstavljati problem.

  “Leto će nam pomoći jer su stope zaraženosti tada niže. To je od velike važnosti jer će nam omogućiti vakcinisanje velikog dela stanovništva do sledeće jeseni i zime”, rekao je Sahin koji oističe kako je ključno stanovništvo vakcinisati do jeseni 2021.

  Što se nuspojava tiče, Sahin kaže kako se radi o blagoj do srednje izraženoj boli u području gde je vakcina primenjena. Bol može potrajati nekoliko dana. Takođe, neki od učesnika testiranja imali su blagu do srednje izraženu temperaturu danima.

  “Nismo videli druge ozbiljne nuspojave vakcina koje bi rezultirale zaustavljanjem ili obustavljanjem studije”, rekao je za BBC.