Tviter blokirao Trampov nalog zbog pravdanja nasilja i zapretio mu trajnom suspenzijom: Fejsbuk takođe blokirao Donaldov profil na 24 sata

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Društvena mreža Tviter noćas je prvi put blokirala nalog odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa i zatražila od njega da ukloni objave u kojima opravdava nasilje, zapretivši mu trajnom suspenzijom.

Prethodno su i Tviter i Fejsbuk uklonili Trampovu kratku video poruku u kojoj je pristalice koje su večeras napale Kongres SAD pozvao da idu kući, ali i ponovio lažne tvrdnje o prevari na predsedničkim izborima.

Jutjub je takođe saopštio da je uklonio sporni Trampov video klip zbog širenja lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prevari, ali je kopiju tog snimka bilo moguće lako pronaći i nakon toga.

Potpredsednik Fejsbuka Gaj Rozen izjavio je da je Trampov video uklonjen jer “više doprinosi nego što umanjuje rizik od nasilja koje traje”.

Tviter je prvobitno ostavio klip na platformi, ali je blokirao komentare i deljenje (retvitovanje) tog snimka, da bi kasnije obrisao.

Tramp je video poruku objavio nakon više od dva sata otkako su njegove pristalice upale u Kongres SAD u vreme posebnog zasedanja na kojem treba da bude potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp je u poruci pozvao pristalice da se raziđu, da bi potom ponovio neosnovane tvrdnje da je pokraden na predsedničkim izborima, a zatim je pristalicama poručio da su “veoma posebni”.

Tokom nasilja Trampovih pristalica, u Kongresu je iz vatrenog oružja ranjena žena koja je kasnije podlegla povredama. O tom incidentu nije poznato više detalja.

Policija je posle četvoročasovne okupacije Kongresa proterala Trampove pristalice iz te oblasti, a zasedanje će biti nastavljeno noćas.

Pre upada u parlament izbili su sukobi demonstranata i policije, nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

“Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove”, rekao je Tramp tada pristalicama ispred Kongresa.

Fejsbuk je takođe saopštio da je na 24 sata blokirao Trampu pristup njegovu profilu na toj društvenoj mreži zbog kršenja uslova korišćenja.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

1 KOMENTAR

Comments are closed.