Tužioci: “Haradinaj i Gucati radili na tome da sud za zločine OVK propadne”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Tužioci suda za zločine OVK u Hagu tvrdili su danas, na početku suđenja, da će dokazati da su vođe Udruženja boraca OVK Hisni Gucati (Hysni) i Nasim Haradinaj krivi za ometanje sprovođenja pravde i za zastrašivanje svedoka o zločinima OVK. 

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za “krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili mnoštvo poverljivih dokumenata suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet svedoka.

Glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) rekao je, u uvodnoj reči, da su snimci tih konferencija “neosporan dokaz” da su Gucati i Haradinaj te dokumente, koje su im dostavile nepoznate osobe, svesno obelodanili s kriminalnom namerom da zastraše svedoke kako bi sud za zločine boraca OVK “zauvek nestao”.

Pred novinarima, optuženi su “kao izdajnike i kolaborante, označili i prezreli sve koji su sarađivali s ovim sudom, iako je sud osnovan od naroda Kosova i za narod Kosova”, kazao je Smit.

Svesnim i namernim objavljivanjem poverljivih sudskih podataka, kako je naglasio tužilac, Gucati i Haradinaj počinili su “omazdu” nad svedocima o nedelima OVK, bez kojih “ovaj sud ne može uspeti”.

“Haradinaj je na televiziji rekao: ‘Vi, špijuni, nemojte misliti da će vas neko zaštititi. Sud će potpuno propasti zato što svedoci znaju da svi znaju ko su oni'”, citirao je optuženog tužilac Smit.

Gucati i Haradinaj su, po tužiočevim rečima, imali nameru da svojim kriminalnim delima “usade strah u svedoke”, koristeći već postojeću klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu.

Takav pristup, podsetio je Smit, “imao je uspeha u prošlosti, kada su svedoci bili sprečavani da dođu pred sudove i svedoče o zlodelima OVK”.

Priznajući da su optuženi svojim zabranjenim delima “ozbiljno omeli i opstruisali rad tužilaštva” i zastrašili svedoke, glavni tužilac je podvukao da, ipak, “nije uspela” namera Gucatija, Haradinaja i drugih da sud za zločine boraca OVK “propadne i bude zatvoren”.

Tužilac Smit rekao je i da vodi istragu o tome ko je “ukrao” poverljive dokumente koje su optuženi objavili.

“Uveravam vas da će oni koji su to učinili biti uhapšeni i izvedeni pred ovaj sud”, obećao je on.

Tužiteljka Valerija Bolići (Valeria Bolici) podvukla je da su optuženi bili svesni da su dokumenti poverljivi i da su ih tri puta objavljivali uprkos ponovljenoj i direktnoj zabrani suda.

“Krivična dela u ovom predmetu počinjena su pred kamerama i moći ćete da ih vidite svojim očima”, kazala je Bolići sudijama.

Kao dokaz da su optuženi znali šta rade i govore s namerom da “zastraše svedoke i opstruišu sud”, tužiteljka je prikazala snimke izjava Haradinaja da su dokumenti “najstroža tajna” i da “smo odlučili da ih objavimo”.

“Ovde su imena svih koji su pod njihovom zaštitom. Kako mogu da ih zaštite kad svako može pročitati njihova imena?”, rekao je Haradinaj na jednom od snimaka.

Na upozorenje novinara da objavljivanjem poverljivih dokumenata “ometa rad suda”, Haradinaj je na drugom snimku, prikazanom u sudnici, odgovorio: “To mi se baš sviđa”.

Tužioci su prikazali i snimke izjava Gucatija da je njegova “odgovornost da podrije sud” i da će stoga  “objaviti sve dokumente koje dobije”.

Pre uvodne reči tužilaca, optuženi su ponovili da se ne osećaju krivim.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju biće nastavljeno 18. oktobra iskazom prvog od tri svedoka optužbe. 

Svi svedoci su istražitelji tužilaštva koji će govoriti o poverljivom karakteru dokumenata koje su Gucati i Haradinaj, uprkos sudskoj zabrani, objavili.

Pored predsedavajućeg Čarlsa Smita (Charles Smith) iz SAD, u raspravnom veću koje sudi Gucatiju i Haradinaju su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke, Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Sudija Smit je i potpredsednik suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Krajem septembra 2020., Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom, pre približno  godinu dana, izjavili su da nisu krivi.