Tužioci: “Gucati i Hardinaj zapretili potencijalnim svedocima objavljivanjem njihovih imena”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Tužilaštvo za zločine OVK u Hagu tereti čelnike Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka “izložili te osobe potencijalnim pretnjama po njihu bezbednost”.

U nalogu za hapšenje, objavljenom na sajtu suda, piše da su Gucati i Haradinaj na konferencijama za štampu u Prištini “distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od…Tužilaštva” ili istražne radne grupe koja mu je prethodila.

Gucati, kao predsednik Udruženja, i Haradinaj, kao potpredsednik, optuženi su za “krivična dela protiv pravosuđa: zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova”.

Po nalogu suda, Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra u Prištini i prebačeni u pritvor u Sheveningenu (Scheveningen), gde čekaju na prvo pojavljivanje pred sudijom.

U nalogu za hapšenje – koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju (Nicholas Guillou) – piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu – održane 7, 16. i 22. septembra – medijima učinili dostupne “poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva”.

Haradinaj je, pritom, “pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima”, a Gucati ga nije sprečio.

“Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu”, piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj optuženi su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu “odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima”.

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su “prekršili tajnost postupka”.

Tužilaštvo je hapšenje tražilo zbog rizika od bekstva Gucatija i Haradinaja, koji “imaju pristup značajnim fondovima” i “oslanjaju se na široku mrežu pristalica koja uključuje osobe sa bezbednosnom, policijskom i obaveštajnom ekspertizom”.

Kako je navedeno u nalogu za hapšenje, Gucati i Haradinaj imali su nameru i raspolagali sredstvima da nastave da “opstruišu napredak krivičnog postupka”.

Glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) ranije je upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svedoci.

Smit je Udruženje veterana OVK optužio da se “više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde”.

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, međutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu “jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde”.

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi “sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova”.

“Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije”, upozorio je tužilac Smit.