(Beta) – Policijska uprava u Novom Sadu prijavila je tužilaštvu pokušaj ubistva u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 20 dana nakon što je Ivan Kontić napao i teško povredio M. M. (30), proističe iz odgovora koji su agenciji Beta upućeni iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Ukoliko su navodi tužilaštva tačni, to znači da je policija prijavila slučaj tužilaštvu tek kada se snimak napada sa nadzornih kamera pojavio u pojedinim medijima.

Snimak je postao dostupan javnosti 11. septembra u večernjim satima.

Iz policije su više puta to demantovali, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je Policijska uprava Novi Sad slučaj prijavila iste noći kada se i dogodio, 24. avgusta ispred jedne kladionice u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu i da postoji snimak telefonskog razgovora.

Na pitanje agencije Beta kada je policija prvi put obavestila tužilaštvo o pomenutom događaju, iz Višeg javnog tužilaštva su odgovorili da se to dogodilo 12. septembra i da je prijava stigla Osnovnom javnom tužilaštvu.

„Policija je Osnovnog javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv I. K. zbog nanošenja teških telesnih povreda M. M. Više javno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv I. K. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pokušaj ubistva i donelo naredbu o sprovođenju istrage 12. septembra“, navodi se u odgovoru tužilaštva.

To praktično znači da je policija pogrešno okarakterisala krivično delo, jer je Više javno tužilaštvo preuzelo prijavu od Osnovnog i odmah ga okarakterisalo kao pokušaj ubistva. Kako agencija Beta saznaje, takvoj odluci je doprineo i potresni snimak brutalnog iživljavanja osumnjičenog nad onesvešćenom žrtvom.

Naknadno je Više javno tužilaštvo 15. septembra proširilo istragu protiv O. L. i L. V. koji su uhapšeni i određen im je pritvor u trajanju do 30. dana da ne bi sa slobode uticali na svedoke. Prvi je osumnjičen za učešće u tuči, a drugi zbog pomaganja I. K. nakon izvršenog pokušaja ubistva.

Agenciji Beta je potvrđeno i da je Više javno tužilaštvo prva saznanja o događaju u Novom Sadu dobilo 2. septembra kada im je advokat oštećenog podneo krivičnu prijavu protiv I. K. i O. L. zbog pokušaja teškog ubistva u saizvršilaštvu.

„Imajući u vidu njenu sadržinu, priloge i lekarski izveštaj, krivična prijava je dostavljena na nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu zbog krivičnog dela teška telesna povreda“, naveli su iz tužilaštva.

S obzirom na to da prvoosumnjičeni I. K. nije dostupan pravosudnim organima Srbije, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu mu je odredio pritvor i naredio izdavanje poternice za njim, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Direktor policije Vladimir Rebić je pre dva dana izjavio da je u slučaju brutalnog prebijanja mladića u Novom Sadu, policija obavila sve potrebne procedure ali da je to „moglo brže“, kao i da su utvrđeni propusti određenih policijskih službenika na nižem nivou.

Rebić je za televiziju Prva izjavio da nije zadovoljan kako je policija vodila taj slučaj i da „taj ko je grešio mora da odgovara“, ali da nije bilo „sistemske opstrukcije“ sa višeg nivoa.

Mediji su pre pet dana preneli da je sa mesta načelnika novosadske policije smenjen Milorad Šušnjić, te da je do izbora novog načelnika na to mesto postavljen pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić.

Kako agencija Beta saznaje svemu je prethodila unutrašnja kontrola u Policijskoj upravi Novi Sad, u sklopu koje su policijski službenici boravili i u prostorijama Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu. Mediji su preneli da je Republičko javno tužilaštvo naložilo i unutrašnju kontrolu novosadskog tužilaštva.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-453-od-17-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Bobby
    23. septembra 2020. 13:25

    Значи, враћамо се на полицију. Елем, да одговори ко је омогућио, и из којих разлога, држављанину Црне Горе да побегне ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.