Tužba protiv Bajdena iz više od 20 saveznih država zbog odluke o obaveznoj vakcinaciji: “Neustavno i nesmotreno…”

0
Credit line: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

(Beta) – Više od 20 američkih saveznih država, u kojima su na vlasti opozicioni republikanci, podnelo je danas tužbu protiv administracije predsednika Džozefa Bajdena zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji radnika u kompanijama sa više od 100 zaposlenih.

Glavni tužilac Misurija Erik Šmit naveo je u tužbi koju je podneo u ime 11 država da je uredba o obaveznoj vakcinaciji “neustavna, nezakonita i nesmotrena”, prenosi Glas Amerike.

Šmit je rekao da Misuri ima 3.443 privatne kompanije koje bi mogle da budu obuhvaćene odlukom o obaveznoj vakcinaciji i da u njima radi gotovo 1,3 miliona ljudi.

Dodao je da je podneo tužbu da bi “zaštitio lične slobode, sačuvao kompanije u Misuriju i suprostavio se birokratskim despotima koji samo žele moć i kontrolu”.

Prema novim pravilima, zaposleni u kompanijama u SAD sa više od 100 radnika moraće od 4. januara da budu vakcinisani protiv korona virusa ili da budu testirani svake nedelje da bi mogli da rade. Kompanijama koje ne budu poštovale te propise preti kazna od 14.000 dolara po prekršaju.

Tužbi Misurija pridružili su se glavni tužioci Aljaske, Arizone, Arkanzasa, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote i Vajominga. Tužbu je podržao i glavni tužilac Ajove, demokrata Tom Miler, na zahtev republikanske guvernerke Kim Rejnolds.

Odvojene tužbe podnele su savezne države Luizijana, Misisipi, Južna Karolina, Teksas i Juta, zatim Kanzas, Kentaki, Ajdaho, Ohajo, Oklahoma, Tenesi i Zapadna Virdžinija, kao i Alabama, Florida i Džordžija.