“Tržište za priznanje, a ne Dodik republiku”: Haradinaj tvrdi da nema optužnice i da će takse biti ukinute samo pod jednim uslovom

0
Foto: Profimedia

Ramuš Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera Kosova jer mora se pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu. Od trenutka kada je objavio da se povlači sa mesta predsednika vlade, spekulisalo se da li će doći do njene rekonstrukcije, ili će Hašim Tači raspisati nove izbore.

U međuvremenu su se pojavile informacije da će vanrednih izbora biti i to 8. septembra, a u svom opširnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Haradinaj je istakao da se nada da će izbori biti raspisani u roku od dva meseca.

On je u tom intervjuu govorio o reakcijama političara iz regiona na njegovu ostavku, o dijalogu sa Srbijom, kao i o taksama na robu iz Srbije.

Haradinaj je naglasio da protiv njega nije podignuta optužnica i prokomentarisao da ne zna ko će se od bivših komandanata OVK odazvati pozivu Specijalnog suda.

“Iz ranijih najava znam da je nekoliko njih bilo pozvano, ne znam da li će sa time da se nastavi i koliko će ih još biti. Ja sam dobio poziv na koji ću da odgovorim, dakle, obaviću svoje zakonske obaveze. Ali, za mene je bilo neprihvatljivo da to činim kao premijer vlade, u ovom slučaju šef izvršne vlasti, jer ja sam i šef odbrane, šef pravde. Nisam mogao da državu odvedem pred istražitelja. Iz tog razloga sam podneo ostavku, kako bih očuvao čast države, predsednika Vlade.

Mi smo mlada država i mi stvaramo, da kažem, našu državnu doktrinu. Nisam hteo da se Kosovu pripiše jedan ovakav trenutak. A potom, radi se i o mojoj ličnoj časti, časti albanskog borca. Ja sam dokazao nevinost dva puta i zato sam doneo tu odluku”, rekao je Haradinaj.

On je takođe istakao da Kosovo nema stav protiv dijaloga, bez obzira što je vlada u ostavci.

“Dijalog je bezuslovan, i to ne dijalog o podeli i Dodik republici, već dijalog o recipročnom priznanju unutar postojećih granica i o međusobnom poštovanju. To se odnosi i na tržište, takse će biti ukinute ukoliko dođe do priznanja od strane Srbije”, istakao je Haradinaj i dodao da će do kraja braniti odluku da Srbiji budu uvedene takse.

“Izgleda da nemam kud drugo. Svestan sam implikacija koja je ta odluka imala. Od prvog dana sam video u kojim dimenzijama će se te implikacije desiti, ali, nemam drugo rešenje osim tog. Moja ponuda je tržište za priznanje, a ne podela ili Dodik republika. Mislim da ću ostati veran tome u svim okolnostima, u svakoj situaciji. Ko god misli da posledice mogu da nas odvrate, greši, jer se radi o narodu, o državi”, zaključio je Haradinaj.