Trudna novinarka iz Novog Zelanda dobila izuzeće za povratak u zemlju iz Avganistana: Umesto nove prijave za hotelski karantin vlasti joj dale poseban vaučer za sobu

0
(Beta/Charlotte Bellis via AP)

(Beta-AP) – Trudna novinarka iz Novog Zelanda koja je ostala u Avganistanu zbog antikovid mera i ograničenja ulaska koje je uvela njena zemlja, saopštila je danas da su joj novozelandske vlasti ponudile način da se vrati.

Zvaničnici su prvo insistirali da novinarka Šarlot Belis mora ponovo da se prijavi za mesto u hotelu za karantin ali su odustali i ponudili joj vaučer za sobu.

Novi Zeland ima još hiljade građana u inostranstvu koji čekaju  da se za njih oslobode mesta u graničnim hotelima za karantin koje vodi vojska.

Šef novozelandskog karantinskog sistema Kris Bani, rekao je da je nova ponuda data novinarki Belis jer je Avganistan izuzetno opasan i postoji rizik od terorizma, dodajući da je mogućnost da se tamo pomogne ljudima na terenu ograničena posebno nakon povlačenja američkih snaga.

On je dodao da publicitet oko slučaja Belis nije bio odlučujući faktor i da je njena bezbednost jedina stvar koju treba uzeti u obzir.

Bellis 35, je radiila je  kao dopisnica iz Avganistana za katarsku medijsku mrežu Al Džazira. Dala je otkaz u novembru jer je u Kataru nezakonito da neudata žena bude trudna.

Belis je potom otputovala u Belgiju, pokušavajući da dobije boravak u državi svog partnera fotografa Džima Hajlebruka, ali je zbog dužine procesa ostala u Belgiji sa isteklom vizom.

Ona i Hajlebruk vratili su se u Avganistan jer su za tu državu imali vizu i odatle vode bitku za povratak na Novi Zeland.

Zvaničnici Novog Zelanda rekli su da će i Hajlebruk dobiti isti vaučer kao i Belis ukoliko doputuju istim letom.