Trovanje hlorikinom u Nigeriji nakon Trampovih izjava o leku koji će “zaustaviti koronavirus”

0
Foto: Profimedia

Zdravstveni zvaničnici Nigerije izdali su upozorenje zbog hlorikina nakon što se saznalo da su se tri osobe u zemlji predozirale korišćenjem tog leka. To je usledilo posle izjava predsednika SAD Donalda Trampa je taj lek koristan u lečenju koronavirusa.

Jedan od zvaničnika države Lagos rekao je za CNN da su tri osobe hospitalizovane u gradu nakon prekomernog kroišćenja tog leka.

Zvaničnici su kasnije izdali saopštenje u kojem upozoravaju na to da lek još uvek nije odobren u lečenju koronavirusa.

Predsednik Donald Tramp je na brifingu u Bijeloj kući prošle nedelje tvrdio da je Uprava za hranu i lekove odobrila “veoma moćan” lek hlorikin za lečenje koronavirusa.

FDA je nakon brifinga objavila da nije odobrila lek za upotrebu protiv Covid-19 i da još uvek proučava njegovu efikasnost protiv ove bolesti.

Nakon Trampovih komentara, među ljudima u Lagosu pojavio se porast interesovanja što je dovelo do naglog skoka cena tog leka.

Jedan muškarac rekao je za CNN da je u apoteci u blizini njegove kuće na kopnu Lagosa bio svedok povećanja cena za više od 400% u nekoliko minuta.

Ministarstvo zdravlja države Lagos objavilo je da nema “čvrstih dokaza da je hlorikin efikasan u prevenciji ili upravljanju infekcijom koronavirusom”.