Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan rekao je da 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u EU, a da Srbija nije izuzetak kada je reč o velikim zagađivačima, preneo je N1.

Trivan je naveo da vazduh u Srbiji nije svuda loš, već da se meri na mestima gde je najveće zagađenje, pa se nema uvid u prosek, ali podaci pokazuju da je u Beogradu od 2010. godine do danas isti kvalitet vazduha.

On je za TV Prva rekao da je 2011. godine broj dana sa prekoračenjima kvaliteta vazduha bio 133, a da je 2018. smanjen na 59.

Poslednjih godina, kako je objasnio, mnogo se radilo, prvenstveno na ulaganju u motore autobusa GSP-a, priključivanje na daljinsko grejanje, odsumporavanje, prelazak elektrana na gas.

Trivan je istakao da Srbija nema toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom, pa se zato primenjuje odsumporavanje. Prema njegovim rečima, beogradske toplane mnogo su napredovale koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

„Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i individualne kotlarnice – vrtići, škole, zdravstvene ustanove, koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj“, rekao je ministar.

On navodi da je među 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima.  

Komentara

 1. TELEPORTACIJA SMOGA
  18. januara 2020. 17:31

  re: Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici formirala Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji i imenovala premijerku Anu Brnabić za predsednicu ovog tela. https://www.danas.rs/drustvo/obecanja-vlasti-duga-tri-godine/ Može se očekivati da će svaki put kad košava oduva smog reći da su ga teleportovali.

 2. Slavko
  18. januara 2020. 20:21

  Postovanje za ovog velikog coveka i najboljeg ministra

  1. Bobby
   20. januara 2020. 11:10

   Тривани су делатници у сфери јавних функција још од комунизма (довољно, да каже у ком времену данас живимо). У међувремену су пролазили кроз разне афере, од којих мушки члан двојца, односно "мистер џентлмен", за "подстрекивање" у додели дела стана, чиме је омладински камп "Караташ" оштећен за 6,5 милиона динара, па до малверзација у додели средстава из "Зеленог фонда", намештања тендера и послова. У делу око подстрекивања на додељивање му идеалног дела стана од 78 м2, исти је ослобођен из разлога апсолутне застарелости предмета ! Толико о "величини", односно овој "громади" од министра.

 3. VV
  18. januara 2020. 20:31

  Mi u Vojvodini smo imali gas pre 50 god... a onda smo postali 'Srbijagas'... cena se utrostrucila. U mojoj ulici svi imaju prigkljucak, a gas za grejanje vise niko ne koristi, svi su presli na ugalj i drva.

 4. Bobby
  19. januara 2020. 14:27

  "...uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima. " Ограничење саобраћаја легално регистрованим визилима није могуће на основу нечије "препоруке". Евентуално ограничење би могло да се спроведе евентуално само изменом, тј. допуном постојећег законског прописа, при чему би се власницима тако обухваћеих возила морале смањити дажбине. То да се неком забрани употреба возила на основу министрове "препоруке", постоји као могућност само у његовој глави.

 5. Milos
  19. januara 2020. 22:31

  Amer

 6. Milos
  19. januara 2020. 22:39

  Amerika je izasla iz sporazuma o smanjenju emisije stetnih gasova. Odsumporavanje termoelektrana kosta po 200 miliona evra, mora debela analiza da se napravi da li je to isplativo, ili se radi o podmetanju lose investicije i otimanju para

 7. Bole
  20. januara 2020. 09:12

  Kao što sam i rekao, nema ovo veze sa zagadjenjem vazduha slična afera kao i sa onim aflatoksinima u mleku. Vazduh je bio zagadjen i ranije, i niko ne može da me ubedi da danas kad nema nijedne velike fabrike u Beogradu da je zagadjenje značajno veće. I sad po ministru Trivanu ne valjaju termoelektrane a pre nekoliko dana predsednik Vučić izjavljuje kako želimo zelenu energiju a protiv smo mini hidroelektrana. A mini hidroelektrane su daleko veća opasnost po ekološki sistem od zagadjenja sa kojim živimo već decenijama. Da li vidite čemu ovo vodi? Ko će smeti da se pobuni protiv izgradnje mini hidroelektrane i isušivanja reka kad je to u cilju smanjenja zagadjenja vazduha?

 8. Milos
  20. januara 2020. 10:15

  Investicije u odsumporavanje termoelektrana od 200 miliona evra se prodaju hibridnim delovanjem preko medija, ili klimatskim i hemijskim oruzjem, u Srbiji svakodnevnim zaprasivanjem NATO avijacije

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.