Triler, ujdurme, kriminal, prevara, žudnja: Promocija romana “Plastelin” Ivana Đurđevića

0

Promocija romana “Plastelin” (Portalibris, 2020) Ivana Đurđevića biće održana večeras u 18 časova u Kolarčevoj zadužbini.

Roman prati sudbinu “malog” čoveka koji je ne svojom voljom suočen sa zamkama iskvarenog, u osnovi trulog društva. Propušten kroz sve delove nemilosredne mašine sistema, kao kroz svojevrsnog “toplog zeca”, postaje i junak i žrtva.

“Prepliću se triler, špijunske službe, svakovrsni likovi, političke ujdurme, na sceni i iza nje, kriminal, prevara, ljubav, žudnja, potreba za ljudskošću, manipulacija… “.

Prema rečima naše poznate novinarke i publicistkinje Tatjane Nježić “Plastelin” je “sočna, muška knjiga” u kojoj se “prelamaju slojeviti uvidi u (ne)moguću borbu sa, što bi rekao Rastko Petrović, silama nemerljivim vremena našeg kome je ključna odrednica ne samo odsustvo morala i vrednosnog sistema, već i njihovo proterivanje kao nepotrebnih i prevaziđenih, što se potom pretvara u virus koji doslovce kancerogeno hara”.

Sam autor za svoj roman kaže da obrađuje “vezu između prljavog, pokvarenog, korumpiranog i manipulativnog sistema i uplašenog, neobrazovanog, neobaveštenog i slabo mislećeg pojedinca, koja je temelj funkcionisanja nižerazrednih društava. “Plastelin” je kritika i takvog sistema i takvog pojedinca”.