Sergej Trifunović potvrdio da PSG izlazi na izbore: “Izbori pod Aleksandrom Vučićem nikada neće biti fer”

2
Foto: Printscreen N1

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović izjavio je na konferenciji za novinare da je PSG doneo odluku da učestvuje na izborima koji će se održati 21. juna, prenosi N1.

“Apsolutno smo svesni da se nijedan segment u pogledu izbornih uslova nije promenio na bolje. Naprotiv, sve je šest puta gore. Ali izbori pod Aleksandrom Vučićem nikada neće biti fer”, rekao je Trifunović obrazlažući odluku.

On je dodao da su se od odluke o bojkotu značajno promenile okolnosti.

“Pandemija koronavirusa, vanredno stanje, nebouzdano divljanje vlasti pokazali su da diktaturu ne zaustavlja nedostatak legitimiteta već je potreban otpor svakog mogućeg pojedinca, u svakom trenutku i na svakom mestu”, rekao je on i aplaudirao za, kako kaže, to što sad radi Boško Obradović ispred Skupštine.

Trifunović je istakao da zna da u Srbiji živi mnogo časnih i pametnih ljudi koji ne žele da žive u ovakvom sistemu, ali ni da svoj život “potroše na ulicama”.

“Želimo da im ponudimo alternativu koja će politički artikulisati njihovo nezadovoljstvo i pružiti im nadu da Srbija može, mora i zaslužuje da bude normalna država”, rekao je Trifunović.

On je dodao da će se svim sredstvima truditi da parlamentu vrate godinama srozavan i ukaljavan ugled.

“Da, ući ćemo u taj svinjac, ali ćemo urlati u ime svih onih kojima svakog dana oduzimaju dostojanstvo, ali koje nema ko da čuje”, rekao je Trifunović.

Lider PSG je rekao da nije bilo lako doneti odluku ni o bojkotu izbora i da je interno glasanje tada pokazalo da je 52 odsto bilo za izlazak, a 48 odsto za bojkot.

“Kao predsednik sam presekao da je to bojkot zbog jedinstva opozicije. I dalje smatram da je jedinstvo opozicije bitno”, rekao je on.

Dodao je da ga za sve vreme “niko nikada nije ubedio šta to u bojkotu treba da se desi”.

“U bojkotu u pasivi ništa ne može da se desi”, ocenio je Trifunović.

Prethodnih dana u medijima se više puta pojavila informacija da je odluka o izlasku na izbore doneta, ali je ona tek danas zvanično potvrđena.

Trifunović je novinarima u sedištu PSG rekao da je svestan da se izborni uslovi nisu promenili nabolje ali i dodao da “u bojkotu ne može ništa da se desi”, prenosi Beta.

“Onaj ko zove na gradjansku neposlušnost ne može tu neposlušnost da izvede”, naveo je Trifunović

Lider PSG je sinoć prisustvovao sastanku koji je organizovao Savez za Srbiju (SzS) i na koji su bili pozvani svi koji su u januaru doneli odluku o bojkotu izbora.

Šumadijska regija prekida saradnju sa PSG

Oglasila se i kragujevačka organizacija Šumadijska regija, koja je saopštila da je odlučila danas da prekine saradnju sa Pokretom slobodnih građana posle odluke PSG da učestvuje na predstojećim izborima, prenosi Beta.

Upravni odbor Šumadijske regije saopštio je da strateško partnerstvo sa PSG “više nije moguće”.

“Ostajemo dosledni ranije donetim sopstvenim i odlukama Skupštine Šumadijske regije da je u Srbiji izborno pravo građana ugroženo i da ne postoje fer uslovi za demokratske izbore”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je politička kriza u Srbiji “još dublja u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja” i da njegovo ukidanje “neće bitno uticati na stvaranje društvenog ambijenta za demokratske izbore”.   

2 KOMENTARA

  1. “Trifunović je novinarima u sedištu PSG rekao da je svestan da se izborni uslovi nisu promenili nabolje ali i dodao da “u bojkotu ne može ništa da se desi”, prenosi Beta.” Прво питање је, како је Трифуновић изненада постао свестан да на изборима може нешто да промени, када бројни кругови избора под Вучићевом влашћу чињенично говоре супротно ? Бојкотом би власт била делегитимисана, а то је први корак ка ерозији и повлачењу оваквог система, односно његовој промени. И није проблем да ли ће Србијом владати (поново): Тадић, Ђилас, Вучић,… или Трифуновић, Обрадовић, Радуловић,… не, то није проблем, јер ми неке пете, шесте немамо, проблем је само у томе што они који су већ владали, више не смеју владати на начин како су до сада владали, и уопште, Србијом се више на такав начин не може владати. А ниједан владар никада није донео услове који би били ограничавајући за његову власт, па неће ни овај. Али, убеђен сам да су све ове чињенице познате госн’ Трифуновићу, и верујем да је изненадна промена става настала далеко од било каквих чињеница, већ на основу понуде коју је било тешко одбити.

  2. Svaka opozicija je svesna svoje politicke moci,i pred izbore ima uvek istu recenicu.IZBORI NECE BITI FER.Unapred pravdaju svoj ne uspeh.Na koje to konkretno retultate svoga rada mogu da ocekuju glasace.HAOSA KOJI KONSTANTNO PRAVE.STRAH OD TESTERA,HULIGANSKOG PONASANJA,VREDJANJA SVAKOGA KO NE MISLI KAO ONI.

Comments are closed.