U centru Beograda, u blizini Vlade Srbije, istovremeno su održana tri protesta. Svoje nezadovoljstvo na ulici iskazuju pijačni prodavci, prosvetni radnici zaposleni u srednjim stručnim školama i mali privrednici.

Pijačni prodavci danas su u Beogradu ponovo protestovali jer ne žele da nabavljaju fiskalne kase.

Novim Zakonom o fiskalizaciji propisano je da prodavci na pijacama od 1. maja moraju da imaju fiskalne kase.

Na protestu na Savskom trgu okupilo se nekoliko stotiona prodavaca iz svih krajeva Srbije koji su krenuli u povorci do Vlade i Predsedništva Srbije, zbog čega je blokiran saobrajaćaj u jednom delu Nemanjine ulice.

Oni nose transparente na kojima piše „Nećemo kase“, „Južna pruga neće stati“, „Vidikovac vidi sve, ali kase ne“.

Učesnici protesta tvrde da će se neće povući sa ulica i odustati od blokada saobraćaja dok se ne ispuni njihov zahtev da budu izuzeti od primene propisa o elektronskoj fiskalizaciji.

Prosvetni radnici: Đaci nas vređaju i maltretiraju

Ispred Ministarstva prosvete protestovali su radnici zaposleni u srednjim stručnim školama.

Oni su zatražili bolje uslove rada za zaposlene u prosveti i da cena rada bude viša u odnosu na ono što je Vlada predvidela.

Zahtevaju i da se prosvetni radnici u srednjim stručnim školama zaštite, jer tvrde da svakodnevno doživljavjau uvrede od strane đaka, a neki prolaze i kroz fizičko maltretianje.

Privrednici: Da se ukinu subvencije stranim investitorima 

Više stotina preduzetnika i privrednika protestuje danas ispred zgrade Vlade Srbije sa ciljem da upozori predstavnike vlasti da će od nove vlade tražiti da u najkraćem roku obustavi subvencionisanje stranih investitora, novcem gradjana Srbije iz budžeta i da se ta sredstva preusmere u poljoprivredu.

Medju zahtevima su i da se smanje nameti na iznos plate koji je potreban za troškove prosečne potrošačke korpe.

Privrednici su zatražili i da se prekine diskriminacija majki preduzetnica i povuku „štetni“ zakoni – Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama i Zakon o arhiviranju.

Zahtev privrednika je i da se brže procesuiraju oni koji su naneli štetu budžetu Srbije i optimizuje javna uprava.

Jedan od zahteva je da se reformiše Poreska uprava kako se ne bi ponovili slučajevi pooput onog, kako su naveli, da se optuži privrednik, kome je umro sin, da je smanjio broj zaposlenih.

Protest su organizovali Udruženje preduzetnika i privrednika Srbije i Inicijativa TAS (Turističke agencije Srbije).

Zastupnik Inicijative TAS Dragan Subotić rekao je za Betu da će to udruženje podneti krivične prijave protiv premijerke Ane Brnabić koja ništa nije učinila da kazni odgovorne zbog toga što se nije sprovela Uredba o kreditima za likvidnost iz Fonda za razvoj.

„Ti krediti su bili namenjeni za likvidnost i dobio ih je mali broj turističkih agencija da bi posle dve godine nedavno te kredite dobile i ostale koje su podnele zahtev, ali sa velikim zakašnjenjem“, rekao je Subotić.

Dodao je da će tužbu podneti i protiv ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjane Matić koja je „ignorisala“ taj problem i ništa nije učinila da se najugroženijem sektoru u kome su turističke agencije blagovremeno pomogne.

Dodao je da je razlog za tužbe i što nije realizovana uredba o raspodeli državne pomoći koja je predvidjala da u toj pomoći učestvuju i lokalne samouprave, a mnoge nisu kao ni Grad Beograd. 

On je rekao da zajam od banaka po drugoj garancijskoj šemi, kako je obećala Vlada Srbije, nije dobila ni jedna turistička agencija zbog čega će mnoge otići u stečaj, a da je više desetina posrednika u prodaji turističkih aranžmana već ugašeno. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.