Kada se reditelji odluče da naprave adaptaciju knjige, stripa ili sličnog, često se dešava da izmene neke detalje iz originalnog materijala. Upravo je to uradio slavni reditelj Stiven Spilberg, koji je u svojoj karijeri napravio nekoliko adaptacija popularnih knjiga.

Od adaptacija koje je Spilberg napravio, među najpoznatijim su Park iz doba jure, koji je zasnovan na naučnofantastičnom romanu Majkla Krajtona. Takođe, među popularnijim adaptacijama su Šindlerova lista Tomasa Kenelija i Carstvo sunca JG Balarda.

Ove adaptacije su se dopale autorima knjiga, ali to nije slučaj sa ove tri popularne adaptacije koje je radio popularni reditelj.

Ajkula iz 1975. jedan je od najpopularnijih Spilbergovih filmova, ali se autoru originalne priče nije dopalo kako je filmska adaptacija izgledala. Istoimeni roman pisca Pitera Benčlija objavljen je 1974. godine, a Benčli nije bio zadovoljan načinom na koji je film snimljen, posebno završetkom. U ovom filmskom klasiku, grupa pojedinaca pokušava da ulovi i zaustavi opasnu belu ajkulu koja napada ljude.

Prema Far Out magazinu, Benčli je napisao tri verzije scenarija za Spilberga koje je scenarista Karl Gotlib ili odbacio ili je u velikoj meri uredio. Rezultat je bio da se film veoma razlikovao od knjige. Benčli se oštro protivio velikoj eksploziji na kraju filma, tvrdeći da je nerealna, i navodno ga je Spilberg nakon toga izbacio sa seta, prenosi N1.

The Color Purple

Još jedan film koji je Spilberg režirao, a koji je uznemirio autora, bio je film Boja purpura iz 1985. godine. Ova istorijska drama zasnovana je na istoimenom romanu spisateljice Alis Voker iz 1982. Priča govori o mladoj afroameričkoj devojci i teškim iskustvima sa kojima se suočila početkom 20. veka u Hartvelu u Džordžiji, uključujući nasilje u porodici, seksualno zlostavljanje, siromaštvo i rasizam.

Pisac knjige je prokomentarisao da je Spilberg „isprao“ seksualnu i romantičnu vezu između protagonista filma i druge žene. Reditelj je u filmu radije istraživao temu prijateljstva između likova Selije i Šuga, ali se Vokeru nije dopala njegova odluka, koji je osudio tu ideju, prenosi Far Out.

War Horse

 

Spilbergova ratna drama iz 2011. Ratni konj zasnovana je na istoimenom romanu Majkla Morpurga iz 1982. i njegovoj scenskoj adaptaciji iz 2007. godine. Spilbergova verzija, sa Piterom Mulanom, Emili Votson i Džeremijem Irvajnom u glavnim ulogama, prati priču o neverovatnom konju koje je odgajao 15-godišnji Britanac koji je potom kupila britanska vojska za vojnu upotrebu. Film prati njegovu priču i povratak kući posle Prvog svetskog rata.

Autor knjige nije bio nimalo impresioniran Spilbergovom adaptacijom koju je nazvao „loše napisanom i punom klišea“. U intervjuu je rekao da su čak i konji bili pogrešni, prenosi Far Out Magazin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.