“Trećina studenata po završetku školovanja planira da ode iz Srbije”

2
Foto> Profimedia

Istraživanje o migracijama koje je obuhvatilo preko 11.000 studenata iz Srbije pokazalo je da trećina anketiranih planira da po završetku školovanja ode iz Srbije, više od 90 odsto studenata koji nameravaju da odu imaju punu podršku roditelja za odlazak u inostranstvo, a 70 odsto studenata ima rodbinu i prijatelje koji već žive u inostranstvu, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović, koja se preko pisanog saopštenja obratila maturantima srednjih škola na konferenciji “O ostanku mladih u Srbiji” koja je održana u Kolarčevoj zadužbini, rekla je da kao glavne razloge za odlazak u inostranstvo studenti najčešće navode nemogućnost nalaženja posla u struci, slabo plaćen posao u struci i nizak životni standard, preneo je N1.

Države u koje bi studenti najradije otišli su Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska, Austrija i Norveška.

“Nemačka se nalazi na prvom mestu kao najpoželjnija država za studente svih područja studiranja, osim za studente informaciono-komunikacionih tehnologija, koji u najvećem procentu planiraju da po završetku školovanja odu u Sjedinjene Američke Države”, kazala je Đukić Dejanović i dodala da je istraživanje pokazalo da je potrebno promeniti okolnosti koje teraju mlade ljude da odlaze, i da treba povećati njihovu motivaciju da ostanu u Srbiji.

2 KOMENTARA

  1. nije mi samo jasno da mnogi nisu to vec i ranije ucinili!Imam osijecaj da neki misle kako ovdije u DE novac pada s grana drveca i da s 15oo € je malo placen rad ali ja sam s tim novcem mjesecno netto sam podigao od 5 godina sina,skolovao ga ,kupiojedan dvosobni stan Nürnberg,kasnije kada se sin zaposlio kupili kucu,a danas sve to vrijedi preko 65o.ooo € zajednona njemackom trzistu.Normalno sve to je ostvareno legalno,bez kriminala i korupcije.Mnogim zenskama (solo sam) o tome pricao argumentovano ali sve manje vise misle da izmisljam.Istina ovdije kada se radi onda se radi ali cimti zavrsi radno vdijeme slobodan si.Vikend pocinje vec u petaku 13 sati .Da ne pisem sada o svim drugim pogodnostima koje ti se nude,duzina godisnjega odmora,visina place kada si na bolovanju,trinajsta placa,placeni godisnji odmor,cijena ishrane s poreznom stopom od samo 7 % i t d.Nadalje sin je s vec 27 godina postao sef,s 24 godine postao vlasnik svoje kuce.
    Probleme svih manje vise koji dolaze ovdije su nostalgija i pogresno podcijenjivanje svoje vlastitoga znanja i umijeca.Problem takodjer je cinjenica da ovdije radis i zivis,a ni slucajno s jednm nogom odakle si dosao,ovdije stvaras i svoj vlastiti kapital…..Tko zeli rado cu mu pomoci na svim pitanjima ali i vise od toga

  2. То је само врх “леденог брега! Огроман број људи одлази, они који су немерљив: интелектуални, радни, образовни,… порески и ко зна још какав све потенцијал, кога се лишава ова бедна земља. Истинне ради, не одлазе људи одавде од јуче, али је чињеница да се динамика убрзава, насупрот пропаганди са власти, да је у земљи настало “златно доба”. Министар за рад, позива људе на “борбу за своја права”, а власт ће им помоћи ! На право да вам се обрачуна прековемени рад ? То данас послодавци цепају и бацају у канту за ђубре, а морали би због тога право у затвор ! Онда, на прагу такве “битке”, позовете инспекцију, а они вас пребацују са једних на друге, оглашавајући се ненадлежнима. То је “помоћ” ове власти. Људи одлазе не само због достојног вредновања сопственог рада, већ и због живота у уређеном друштву. Ова клика на власти је потпуно свесна сопствене неспособности и опције нестанка, уколико нису на власти. То је смртни ропац за ову државу и друштво, који, уколико се убрзо нешто радикално не промени, води ка непоправљивим последицама и самом крају постојања овог народа.

Comments are closed.