Treći dan protesta u Albaniji: “Stvaranje mini Šengena je stvaranje mini Jugoslavije na uštrb EU…”

1
Foto: Tanjug

Treći dan zaredom, pokret Samoopredeljenje organizuje u Tirani, preko put hotela Rogner u kojem se održava Samit lidera regiona, protest protiv “mini Šengena”, preneo je B92.

Protest se organizuje posebno zbog odluke albanskog premijera Edija Rame da učestvuje u ovoj inicijativi.

Protivnici “mini Šengena”, kao i sinoć, okruženi policijom, negoduju što je premijer Edi Rama prihvatio inicijativu uklanjanja prepreka za slobodno kretanje robe, kapitala, ljudi i usluga između Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Govornici na protestu ocenili su da je stvaranje “mini Šengena” stvaranje “mini Jugoslavije” na uštrb članstva u EU.

Oni kritikuju Ramu što je odlučio da se priključi toj inicijativi bez konsultacija sa bilo kim, navodeći posebno Akademiju nauka Albanije, ali i što je to učinio i pored protivljenja Prištine.

Samoopredeljenje ističe da je Albanija demokratska zemlja i da ne može Rama samostalno da donosi odluke.

Takođe, kao i prethodna dva dana, učesnici protesta kritikovali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužujući ga da tom inicijativom radi protiv Albanaca.

Uzvikivali su parole protiv Vučića, Srbije i Rame.

Isto tako, više desetina učesnika, uzvikivalo je “Kosovo je srce Albanije” i tražili da se ujedine Albanci na Balkanu.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da je “mržnja raznih ekstremista iz Prištine prema predsedniku Aleksandru Vučiću – mržnja prema miru i budućnosti”.

Prema njegovim rečima “to najbolje potvrđuje protest Samoopredeljenja u Tirani protiv nastojanja da se u regionu politički odnosi relaksiraju kroz davanje podsticaja zajedničkom ekonomskom razvoju i liberalizaciji protoka ljudi, robe, usluga i kapitala”.

1 KOMENTAR

  1. Kosovo je slepo crevo koje je pod teskom upalom puno gnojavih produkata upalnih procesa i najverovatnije ako se ne leci puknuce i nestati.

Comments are closed.