Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas međunarodnu zajednicu da izvuče lekcije od kraja Drugog svetskog rata i ide ka „više, a ne manje saradnje“ u borbi protiv pandemije novog koronavirusa.

„Ne treba da prihvatimo da poredak mira (uspostavljen 1945. godine) nestane u vidu dima pred našim očima. Mi želimo više, a ne manje saradnje u svetu, uključujući i u borbu protiv pandemije“, rekao je Štajnmajer u govoru u Berlinu povodom 75. godišnjice kraja Drugog svetskog rata.

Štajnmajer je govorio na maloj ceremoniji na kojoj su on, kancelarka Angela Merkel i šefovi parlamenta i vrhovnog suda položili vence u memorijalnom centru za žrtve rata i nasilja u Berlinu da obeleže 75. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata. 

Nemački predsednik je planirao da povodom ove godišnjice organizuje veliki događaj sa 1.600 zvanica ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu, ali je to otkazano zbog pandemije. 

Nemački predsednik je u svom govoru takođe pozvao svoje sunarodnike da gledaju na 8. maj 1945. kao na dan „zahvalnosti“, a ne gorčine zbog poraza.

„Da, mi drugi Nemci danas možemo da kažemo Dan oslobođenja je dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem“, rekao je Štajnmajer.

On je time podsetio na govor jednog od njegovih prethodnika Riharda fon Vajzekera koji je ostao zabeležen u istorijii. Na 40. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata 1985. godine Vajceker je prvi put govorio o „danu oslobođenja“ takođe za Nemačku što je tada predstavljao prekid sa opšte rasprostranjenom percepcijom poraza u zemlji.

Upotrebljavajući ovog puta izraz „zahvalnost“, Nemačka pravi jedan dodatni korak u radu na svom sećanju u vreme kada ekstremna desnica dovodi u pitanje kulturu nemačkog kajanja zbog nacističkih zločina, što je stub nacionalne rekonstrukcije posle rata, navodi Frans pres.

Berlin je danas proglasio praznični dan povodom 75. godišnjice kraja Drugog svetskog rata, ali to je ograničeno samo na glavni grad i važi samo za ovu godinu.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-434-od-7-maja/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.