“Trebalo je da aktiviram eksploziv. Ušao sam u kafić, naručio piće, pogledao ljude okolo i rekao – neću to da radim”: Svedočenje optuženog za teroristički napad u Parizu

0
EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL

Osumnjičeni za terorističke napade u Parizu Salah Abdeslam iskoristio je poslednju priliku od objasni svoju ulogu u kobnoj noći 13. novembra 2015. godine, u kojoj je ubijeno 130 ljudi. Tokom obraćanja naveo je da se – kada je reč o napadu – predomislio u poslednjem trenutku.

„Dobio sam zadatak da odem u kafić u 18. arondismanu na severu Pariza i aktiviram eksploziv. Ušao sam u kafić, naručio piće, pogledao ljude okolo i rekao sebi: ‘Neću to da radim'”, ispričao je Abdeslam sudijama, a prenosi Gardijan.

On je potvrdio da je za planove napada saznao dva dana ranije, 11. novembra, tokom sastanka sa Abdelhamidom Abaudom u belgijskom gradu Šarloa. Abaudom je optužen da je sproveo logistiku napada.

Abdeslam je, kako je naveo, mislio da će ga poslati u Siriju. Ipak, rečeno mu je da je odabran da izvrši samoubilački napad tako što bi nosio pojas napunjen eksplozivom. Na sastanku mu nisu saopšteni detalji i ciljevi napada.

“Bio je to šok za mene, ali me je na kraju ubedi. Prihvatio sam i rekao mu da ću izvršiti zadatak”, rekao je Abdeslam.

Nakon odluke da ne izvrši napad, kako je ispričao sudijama, seo je u automobil i nasumično se vozio po Parizu sve dok se vozilo nije pokvarilo. Sudijama je naveo da se potomo udaljio od automobila, ali i da su mu “sećanja na taj period pomešana”.

Pod pritiskom predsednika suda Abdeslam je izjavio da je “samo zna šta je trebalo da uradi”.

“Moj brat je isto nosio eksplozivni pojas, nosio je i kalašnjikov. Znao sam da će pucati, kao i da će se razneti, ali nisamo znao tačne mete”, rekao je Abdeslam.

Koordinisani teroristički napadi dogodili su se širom Pariza – na “Stad de Fransu”, tokom fudbalske utakmice Francuska-Nemačka, u dvorani “Bataklan” i u šest restorana i barova.

Abdeslamov stariji brat Brahim pucao je na goste u jednom baru pre nego što je aktivirao eksplozivni pojas i razneo se u masi.

Optuženi Mohamed Abrini ranije je rekao da Abdeslam jednostavno nije imao hrabrosti da izvrši napad. Abrini, koji je optužen da je obezbedio oružje i logističku podršku napadačima, rekao je da je Abdeslama video u sigurnoj kući, dan nakon napada.

“Primetio sam da je bio iscrpljen, umoran, bled. Jedan od nalogodavaca je vikao na Abdeslama što se nije razneo. Mislim da im je rekao da se tehnika na pojasu pokvarila“, rekao je tada Abrini.

Međutim, Abdeslam je prošlog meseca sudu predočio da je slagao da pojas koji je nosio nije funkcionisao.

Ubrzo nakon napada Abdeslam je pobegao u kvart Molenbek, u Briselu, gde je i odrastao. Uhapšen je u martu 2016.